obljetnica pada vukovara

Jandroković: Oni koji će izazivati podjele, bit će odgovorni za eventualne incidente

09.11.2023 u 18:14

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak da očekuje smirivanje tenzija kako se bliži obljetnica Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ističe da će oni koji će i dalje izazivati podjele biti odgovorni za eventualne incidente, a poruke iz DP-a smatra štetnim

Kolona sjećanja, 18. studenoga, mora bit jedinstvena i uključiti sve postrojbe koje su sudjelovale u obrani Vukovara 1991., rekao je predsjednik Hrvatskog sabora u emisiji Hrvatskog radija ''S Markova trga'', devet dana uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Poruke koje dolaze od političara iz Domovinskog pokreta (DP) Jandroković ocjenjuje štetnima, među kojima je i ona vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave prema kojoj oni koji imaju nešto protiv HOS-a ne moraju dolaziti u Vukovar.

'Sve ove manipulacije i poruke koje zazivaju podjele, političari iz Domovinskog pokreta rade kako bi za sebe pridobili dio jedan dio biračkog tijela, zbog idućih izbora, rekao je Jandroković.

Ističe da Vukovar ne smije bit platforma za skupljanje političkih bodova te da su žrtva Vukovara i Škabrnje svetinja.

''Očekujem da će doći do smirivanje tenzija kako će se približavati 18. studenoga. Oni koji će nastaviti s tom retorikom, koji će izazivati daljnje podjele, preuzimaju odgovornost za eventualne incidente koji se tamo mogu dogoditi'', dodao je.

Disfunkcionalnost oporbe i ekstremni stavovi s obje strane političkog spektra

Jandroković je ocijenio kako je današnja rasprava u Hrvatskom saboru o Vladinom izvješću o ilegalnim migracijama, otkrila disfunkcionalnost oporbe i ekstremne stavove s obje strane političkog spektra.

''Dok jedni govore o migracijama potpuno zanemarujući sigurnosnu dimenziju, uglavnom naglašavajući onu humanitarnu, imamo i one koji zagovaraju 'seoske straže' i povratak nekim oblicima organiziranja koji nisu i ne mogu biti dio demokratskog sustava'', rekao je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Jandroković ističe da Vlada vodi ''izbalansiranu politiku'' kada su migracije o pitanju jer vodi računa o ''zaštiti i interesu hrvatske države i građana'' te o ljudima ''koji su zaista u potrebi''.

Najavljujući aktivnosti Hrvatskog sabora u idućem razdoblju, potvrdio je će se u srijedu, 15. studenoga, raspravljati o zahtjevu za opozivom ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Njezinu su smjenu zatražili Hrvatski suverenisti zbog, kako su naveli, ''katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge''.

Spomenuta bolest koja je pogodila slavonska sela još je jedan primjer koji pokazuje negiranje struke i znanosti radi dobivanja političkih glasova, smatra Jandroković.

''Ako izmišljamo opasnosti, ako negiramo struku kad je u pitanju covid-19 ili afrička svinjska kuga, tada mi ne činimo dobro građanima, bez obzira što će to nekome donijeti poneki glas. Ne vodi se tako politika, moramo voditi računa o tome što je istina i što je znanstvena podloga za određena postupanja'', rekao je.

Nakon rasprave o opozivu ministrice poljoprivrede, 21. studenoga na dnevni red dolazi rasprava o proračunu za 2024 godinu, o kojem će se glasati 30. studenoga ili 1.prosinca, najavio je Jandroković.