ilegalne migracije

Jandroković se oglasio o slovenskom uvođenju kontrola blizu granice

27.09.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Odluka Slovenije da uvede nadzorne punktove u blizini granice s Hrvatskom radi ilegalnih migracija, o kojoj u srijedu neslužbeno izvještavaju slovenski mediji, nije znak nepovjerenja, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, naglasivši da je ta odluka očekivana i privremena te da nije zaustavila slobodan protok

Slovenija zbog nezakonitih migracija planira zaoštravanje graničnog nadzora uspostavljanjem kontrolnih punktova na mjestima gdje sigurno može zaustavljati vozila, u blizini graničnih prijelaza s Hrvatskom, neslužbeno je doznao slovenski medij 24ur.

„Ovdje se ne radi o nepovjerenju prema Hrvatskoj, nego o odgovoru na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu”, rekao je Jandroković na marginama skupa Europske pučke stranke (EPP) u Splitu. Predsjednik Sabora kazao je kako će hrvatska strana razgovarati sa slovenskim „kolegama i prijateljima” s kojima se vodi „vrlo otvoren dijalog”.

„Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice”, istaknuo je. Jandroković je rekao je odluka Slovenije donesena zbog povećanog broja ilegalnih ulazaka migranata i pritiska lokalnog stanovništva, što se događa i u graničnim područjima Hrvatske.

„Radi se o izvanrednim okolnostima, vjerujem da su sve ove mjere privremene dok se ne zaustavi ovaj pojačani migrantski val”, nastavio je predsjednik Sabora, dodavši da su faktor zasigurno i nadolazeći europski izbori zbog kojih vlasti žele jasno pokazati „građanima da čvrsto drže sve pod kontrolom”.

  • +31
Konferencija Europske pučke stranke u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Jandroković je naglasio da je proces zaustavljanja migracije dugotrajan, no da danas postoje veće kontrole u odnosu na migrantski pritisak 2015. godine. Taj pritisak se sada ponovno povećava te „nije isključeno” da će doći do te razine i da se ide s „drastičnim rješenjima”.

„Europa mora braniti svoju opstojnost, mora braniti svoje vrijednosti. Isto tako mora socijalizirati ljude koji dolaze, oni ne mogu mijenjati Europu tako da ruše naše vrijednosti, nego ih moraju prihvaćati, ali za to nema brzog i jednoznačnog odgovora”, zaključio je Jandroković.

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Medij 24ur piše kako bi kontrolni punktovi trebali biti postavljeni kod željezničkog nadvožnjaka u naselju Rigonce blizu graničnog prijelaza Harmica, u naselju Trnovec u općini Metlika, u Obrežju kod Kalina te na području Policijske uprave Kopar, u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočergi, piše 24ur.

Taj slovenski portal piše da se broj migranata koji nezakonito ulaze u Sloveniju preko takozvane balkanske rute, uključujući i kroz Bosnu i Hercegovinu, znatno povećao od ulaska hrvatske u šengenski prostor početkom godine. Kao primjer navode podatak da je slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza zabilježila 36.137 nezakonitih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske dok je u istom razdoblju prošle godine taj broj iznosio 13.601.

  • +21
Davor Božinović u Slunju o migrantima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Slovenska policija navodi da je i prije ulaska Hrvatske u šengenski prostor došlo do preusmjeravanja migracijskih tokova s ​​područja Bele krajine (područje uz granicu između Kupe i Žumberka) na područje Posavlja.

Jedan od razloga je i to što sve više migranata u Hrvatskoj izražava namjeru traženja azila, pa ih se dovozi u azilantske centre na zagrebačkom području koje je geografski vrlo blizu Posavlja, pojasnio je Bojan Tomc iz Policijske uprave Novo Mesto. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ožujku je pak rekao kako se broj ilegalnih migracija u Europsku uniju početkom godine približio razini iz 2015. godine.