OŠTRA REAKCIJA S PANTOVČAKA

Jandroković ne zna, šteti državi i treba podnijeti ostavku

18.08.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović oštro je odgovorio na optužbe vezane uz imenovanje novih veleposlanika rekavši da ministar Jandroković svojim djelovanjem i napadom na instituciju predsjednika Republike šteti državi te da ne poznaje proceduru i zbog svega toga trebao bi snositi političku odgovornost

Na današnjoj konferenciji za novinare sazvanoj povodom imenovanja veleposlanika, zbog čega su ga posljednjih dana učestalo napadali premijerka Kosor i ministar Jandroković, Josipović nije štedio ministra vanjskih poslova.

Na pitanje znači li to da traži Jandrokovićevu ostavku, Josipović je kazao da smatra da bi ministar trebao dati ostavku jer ne poznaje procedure imenovanja veleposlanika te zbog napada na predsjednika Republike, ali da je to njegovo političko mišljenje. Neće formalno zatražiti njegovu ostavku jer imenovanje ministra vanjskih poslova nije u nadležnosti predsjednika RH, nego Vlade. Ponovio je da misli da Jandroković svojim djelovanjem narušava ugled institucije predsjednika Republike, zbog čega bi trebao politički odgovarati, i da se nada da Jandrokovićevo mišljenje nije istovremeno politika Vlade i premijerke Kosor.

'Takvo ponašanje šteti državi jer što misle naši prijatelji u inozemstvu o državi čiji ministar vanjskih poslova etiketira i neosnovno pljuje po svim medijima. Možete misliti što strani diplomati misle o ministru vanjskih poslova koji ne zna osnovne norme o imenovanju veleposlanika', rekao je Josipović. Ministar ne poznaje ustavne odredbe, nastavio je predsjednik, i kako izgleda procedura imenovanja veleposlanika.

'Ministar jest poslao listu koju sam zaprimio iako uopće nije ovlašteni predlagač ambasadora. Ovo što je ministar podnio nije ništa. Ja ću stoga vratiti ovo, ne znam kako bih nazvao ovaj kvaziprijedlog', nastavio je oštro šef države.

Premijerku Kosor će također upozoriti da instruira ministra o poštivanju normi i da se ne obraća mimo Ustava, zakona i utvrđenog reda. 'Isto tako ću zatražiti da poštuje ustavnu proceduru po kojoj Vlada šalje prijedlog s mišljenjem nadležnog saborskog odbora', rekao je predsjednik. Objasnio je da je cilj ove buke to da prođu neki kandidati koji po njegovom mišljenju ne bi trebali proći, ali on će se, kada valjani prijedlog dođe iz Vlade na Pantovčak, voditi kriterijima po kojima veleposlanici neće moći biti u inozemstvu 10 godina bez da dođu u službu kući, ali i time da aktivni političari i osobe na političkim funkcijama neće moći obavljati veleposlaničku dužnost.  Na pitanje novinara koliko je 'nekarijernih' diplomata na Jandrokovićevoj listi, Josipović je kazao da se radi o jednoj trećini popisa, no da on takvu praksu namjerava zasutaviti.

Kazao je da je neprimjerno uvlačenje predsjednika države u predizbornu kampanju da bi se izazvali politički efekti te se zapitao što će stranci misliti o ministru vanjskih poslova koji ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika. Predsjednik je podsjetio da Vlada daje predsjedniku prijedlog s imenima veleposlanika, uz mišljenje nadležnog saborskog odbora.