čeka se susreta s carem

Jandroković nastavio posjet Japanu, posjetio i tamošnji parlament

04.06.2019 u 09:30

Bionic
Reading

Drugog dana službenog posjeta Japanu, predsjednik Hrvatskoga sabora posjetio je Parlament gdje se sastao s predsjednikom Zastupničkog doma Tadamorijem Oshimom, predsjednikom Gornjeg doma Chuichijem Dateom te sa članovima skupine prijateljstva s Hrvatskom i njezinim voditeljem, zastupnikom Nobuom Kishijem

Na sastanku s predsjednikom Zastupničkog doma Tadamorijem Oshimom, potvrđena je visoka razina političkih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Japana te je istaknuta spremnost obiju strana za njihovim dodatnim osnaživanjem, posebno na parlamentarnoj razini.

Predsjednik Jandroković zahvalio je predsjedniku Oshimi na pozivu izrazivši zadovoljstvo što je posjet realiziran na početku novog carskog razdoblja Reiwe, što i simbolički znači novi momentum u razvoju prijateljskih odnosa između naših dviju država.

Izrazio je spremnost Hrvatskoga sabora na produbljivanje parlamentarne suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno redovite razmjene parlamentarnih posjeta, koje će zasigurno pridonijeti daljnjem međusobnom upoznavanju. U tom smislu, pozvao je i predsjednika Oshimu u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o unapređenju gospodarske suradnje, a predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković pozvao je japanske ulagače na suradnju istaknuvši pozitivne primjere poslovanja Kali tune i Yazaka u Hrvatskoj. Govoreći o turističkoj suradnji, sugovornici su zaključili da bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o međunarodnim odnosima. Pozdravljeno je skoro hrvatsko predsjedanje Europsko unijom, tijekom kojeg će Hrvatska dodatno raditi na osnaživanju odnosa EU-a i Japana.

Predsjednik Sabora Jandroković zaželio je uspjeh Japanu u organizaciji Olimpijskih igara 2020. u Tokyu te EXPO-a 2025. godine u Osaki.

  • +58
Gordan Jandroković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sastanka s predsjednikom Zastupničkog doma Oshimom, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković razgovarao je s predsjednikom Gornjeg doma japanskog parlamenta Chuichijem Dateom. Potvrđeni su dobri, prijateljski odnosi između dviju zemalja sa željom da ih se unapređuje na svim područjima. Posebno je iskazan interes za osnaživanjem parlamentarne suradnje, a posebice suradnje u okviru međunarodnih foruma u kojem sudjeluju izaslanstva obaju parlamenata. Predsjednik Jandroković pozvao je predsjednika Chuichija Datea u posjet Hrvatskoj.

Jandroković s Japansko-hrvatskom parlamentarom skupinom prijateljstva predvođenom Nobuom Kishijem

Predsjednik Jandroković završio je posjet japanskom Parlamentu sastankom sa skupinom prijateljstva s Hrvatskom, na čelu s voditeljem skupine zastupnikom Nobuom Kishijem. Predsjednik Jandroković zahvalio je članovima skupine na njihovom osvjedočenom prijateljstvu i simpatijama za Hrvatsku i hrvatski narod te svemu što čine za osnaživanje odnosa između dviju zemalja i upoznavanju dviju kultura i običaja. Dokaz tomu je i niz aktivnosti i inicijativa koje je skupina organizirala, posebno u povodu obilježavanja 25 obljetnice diplomatskog priznavanja. Zaključeno je da je potrebno stalno njegovati parlamentarnu suradnju između dviju zemalja te je u tom smislu dogovorena redovita razmjena posjeta skupina prijateljstava.

Jandrokovića bi danas u službenu audijenciju trebao primiti i novoustoličeni japanski car Naruhito u Carskoj palači u Tokiju.