DVOSTRUKI KRITERIJI

Jandroković kolegama iz HDZ-a omogućio poslove

09.01.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Član HDZ-ovog predsjedništva Gordan Jandroković u petak je oštro kritizirao povećanje plaća nekolicini državnih dužnosnika, ali je i upozorio da je uz tu odluku Vlada na prošlotjednoj sjednici predložila i zakonske izmjene na temelju kojih bi se državni dužnosnici nakon prestanka mandata mogli vrati na svoja nekadašnja radna mjesta. Istodobno, kao ministar vanjskih poslova u prosincu 2011. godine, dva tjedna nakon što je HDZ izgubio na parlamentarnim izborima, svojim stranačkim kolegama, Davoru Stieru, Andreju Plenkoviću i Davoru Božinoviću, omogućio ugovore po kojima će se moći vratiti na posao u Ministarstvo vanjskih poslova u trenutku kad više neće obnašati dužnosti saborskih zastupnika, otkriva Novi list

'Dužnosnici su ljudi koji dobivaju veće plaće i određenu razinu privilegija, pa to sa sobom nosi i određeni rizik. Velika je demagogija i što se najavljuje da će se moći vratiti i u državnu upravu i privatne tvrtke. Pa tko im jamči da će njihova privatna tvrtka uopće još postojati i da mu se nakon nekoliko dana poslodavac neće zahvaliti? U privilegirani položaj zapravo se dovodi one koji na dužnosnička mjesta dolaze iz državne uprave, javnih tvrtki, županija i gradova. Dakle, privilegiraju se oni koji već imaju neku sigurnost. Riječ je o još jednom nekorektnom potezu ove vlasti, oni teže sebi osigurati sve, a ostalima koliko ostane', izjavio je Jandroković.

Međutim, podsjeća Novi list Jandrokovoić je kao ministar vanjskih poslova u prosincu 2011. godine, dva tjedna nakon što je HDZ izgubio na parlamentarnim izborima, svojim stranačkim kolegama, Davoru Stieru, Andreju Plenkoviću i Davoru Božinoviću, omogućio ugovore po kojima će se moći vratiti na posao u Ministarstvo vanjskih poslova u trenutku kad više neće obnašati dužnosti saborskih zastupnika. Na ta bi se radna mjesta i uz odgovarajuću plaću trebali vratiti, pa makar tada ministrica vanjskih poslova još bila Vesna Pusić. Zbog svega navedenog, čudi pomalo što je Jandroković tako žučljivo kritizirao namjeru Vlade da povlasticu povratka na staro radno mjesto proširi i na državne dužnosnike koji prethodno nisu bili zaposleni u državnoj službi. Jandroković nam je rekao da u sadašnjim okolnostima to ne bi bilo primjereno.

'U krizi u kakvoj se nalazi Hrvatska doista je neprihvatljivo da se uvodi dodatna zaštita za državne dužnosnike koji su ionako privilegirani. Moj je stav da državni dužnosnici ne bi trebali imati pravo povratka na stara radna mjesta, neovisno o tome jesu li ranije bili zaposleni u državnoj službi ili u privatnom sektoru', ističe Jandroković.

Ali što sa Stierom, Božinovićem i Plenkovićem, kojima je upravo on osigurao taj dodatni privilegij?
'Ako postoje neki ugovori, njih se mora poštovati, to su stečena prava', odgovorio je Novom listu Jandroković.