SDP-OV ŽELJKO JOVANOVIĆ

‘Jandroković je Sanaderovo potrčkalo, a Kalmeta ministar korupcijske klime’

04.01.2011 u 13:20

Bionic
Reading

‘Ova kvazi rekonstrukcija, iako je Vlada možda dobila transfuziju sveže krvi, ali je bez srca i mozga, osuđena je na propast, a Ivo Sanader i vrh HDZ-a su najveća prevara hrvatskih građana u ovom desetljeću’, oštro je danas u Rijeci započeo konferenciju za novinare SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović

Napomenuo je da će, ukoliko se to ne promijeni, 2011. godina, u koju je Hrvatska ušla s rekonstruiranim izbornim stožerom HDZ-a koji će u narednim mjesecima koristiti proračunske novce za svoju predizbornu kampanju, biti još jedna izgubljena

godina.

Prema njegovim riječima, nikakva rekonstrukcija Vlade ne može pomoći kad je na čelu Vlade Sanaderova nasljednica, zapisničarka, najbliža suradnica i prijateljica Jadranka Kosor, novi potpredsjednik postaje osobni Sanderov izum, njegovo potrčkalo Jandroković, ministar korupcijske klime Kalmeta ostaje na svom mjestu, a njegov državni tajnik Bačić, koji je šutke pratio nastanak blagodatne korupcijske klime, novi ministar.

‘Tu je i dr. House Dado Milinović, još jedan potpredsjednik, čija velebna vila dodatno potvrđuje da je Jadrankina rekonstrukcija svojevrsna reinkarnacija Sanderove politike i neuspješna reanimacija Vlade RH. Što u toj Vladi više radi HSS, vjerojatno ne razumije ni sam Friščić, a što radi SDSS – zna se’, kaže Jovanović.

Stoga smatra da priča o nultoj toleranciji na korupciju u 2011. pada na prvom koraku jer aktualna vlada, kaže, predstavlja školski primjer klijentelizma i političke korupcije, budući u njoj sjede klijentelisti koje više ne povezuje čak ni bilo kakav ideološki zajednički nazivnik, već samo goli osobni i stranački interesi.

Drži da za borbu protiv korupcije nije dovoljan zakonodavni i institucionalni okvir, već društveno moralni, koji ne može uspostaviti nitko tko je uz Sandera sjedio u vrhu HDZ-a od 2003. i zato su ovogodišnji izbori temelj za budućnost pravedne Hrvatske koji će, nada se Jovanović, značiti konačan kraj političkoj korupciji u Hrvatskoj.

Njegov stranački kolega Slavko Linić podsjetio je da SDP nudi kvalitetna rješenja koja znače promjenu situacije, za smanjenje deficita, normalno poslovanje gospodarskih subjekata, rasterećenje plaća, novi zakon o doprinosima, o reguliranju visine kamatnih stopa.

‘SDP će i ubuduće biti kritičan jer je širenje optimizma bez promjena obmanjivane građana’, rekao je Linić, a novoj ministrici Dalić poručio je da ubuduće bude uspješnija nego dosad, kao savjetnica Vlade.