NIZ SASTANAKA U BRUXELLESU

Jandroković i Žbogar kod Rehna odvojeno

22.04.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Hrvatski i slovenski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar započeli su u srijedu u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu prvi u nizu sastanaka s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora

BRUXELLES - Iako su ministri ušli u zgradu Europske komisije, Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy nije htjela potvrditi ni opovrgnuti da je sastanak u tijeku, kazavši da najvjerojatnije neće ništa moći reći prije 19 sati.

Jandroković se prvo sastao s povjerenikom Rehnom, koji se također zasebno sastaje sa slovenskim šefom diplomacije.

Nakon toga oni će održati zajednički sastanak, a kasno poslijepodne pridružit će im se predstavnici predsjedničke trojke, koju čine Francuska, Češka i Švedska. Češko predsjedništvo predstavljat će ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, buduće švedsko predsjedništvo državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage, a prijašnju predsjedateljicu Francusku državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire.

Povjerenik Rehn je prije dva dana izrazio očekivanje da bi današnji sastanci mogli dovesti do "smanjenja područja neslaganja" između dviju zemalja u vezi s njegovim posljednjim kompromisnim prijedlogom.

Europska komisija na stolu ima odgovore Hrvatske i Slovenije na posljednji prijedlog za rješenje graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora koji je Rehn iznio na posljednjem sastanku s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova, 25. ožujka.

Prema informacijama koje su procurile u javnost, Rehn predlaže da se granični prijepor riješi ad hoc arbitražom do kraja ove godine. Obje države trebale bi se unaprijed obvezati da će prihvatiti rješenje arbitražnog povjerenstva, a hrvatski pristupni pregovori trebali bi se odblokirati čim se postigne dogovor o arbitraži.

U rješavanje pitanja slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora odnedavno se uključila i predsjednička trojka.

Predstavnici sadašnje zemlje predsjedateljice, prijašnje i buduće, prvi put su se sastali s povjerenikom Rehnom 1. travnja. Rehn je tada sazvao sastanak s predsjedničkim triom nakon što je otkazao sastanak s Jandrokovićem i Žbogarom, uz obrazloženje da hrvatska strana nije na vrijeme predstavila svoj odgovor na njegov prijedlog.