CRNI FOND HDZ-a

Jandroković: Fimi media? Čuo sam za nju tek iz novina

25.02.2013 u 10:50

Bionic
Reading

Ni Gordan Jandroković, bivši ministar vanjskih poslova i europskih integracija u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a danas član Predsjedništva HDZ-a, nije čuo za tvrtku Fimi media sve dok afera nije dospjela u novine. 'Ne, nisam čuo ni za stvaranje crnog fonda u stranci', posvjedočio je Jandroković na Županijskom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja u slučaju Fimi media

Svjedok Gordan Jandroković za tvrtku Fimi media čuo je tek iz medija, pa je odlučio provjeriti je li i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), kojem je bio na čelu, poslovalo s tom agencijom. 'Utvrdio sam da je MVPEI tijekom 2008. imao tri posla s Fimi medijom, ali u manjem iznosu – otprilike 70.000 kuna, za što nije trebao natječaj jer su to bili manji poslovi. Oni su bili konkurentni i zato su ih odabrali', posvjedočio je Jandroković.

Rekao je i kako je tek u medijima pročitao kako je 'Fimi media na netransparentan način sudjelovala u financiranju kampanja HDZ-a i da su netransparentno obavljali poslove za državna poduzeća'. 'Zato me je zanimalo je li s Fimi medijom sve bilo u skladu sa zakonom i jesu li poslovi bili odrađeni korektno. Kad sam utvrdio da je to tako, nisam išao dalje i nije me drugo ništa oko toga zanimalo', rekao je Jandroković.


Osim Jandrokovića, na klupu za svjedoke trebao je sjesti još jedan bivši HDZ-ov ministar – Branko Vukelić, no zbog bolesti nije mogao doći na suđenje.

Suđenje u slučaju Fimi media, u kojem se bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te bivše dužnosnike stranke te samu stranku tereti za izvlačenje novca i državnih institucija i tvrtki te stvaranje 'crnog fonda' nastavlja se sutra svjedočenjem Damira Polančeca, bivšeg ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade.