HAAG TREBA RIJEŠITI GRANIČNI SPOR

Jandroković: EU je na našoj strani

11.03.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Dan nakon sastanka u Bruxellesu, kojem su uz europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna nazočili hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, a na kojem je nakon tri i pol sata dogovoreno samo da će se opet sastati, konferenciju za novinare sazvao je šef hrvatske diplomacije kako bi javnost upoznao s tim o čemu je razgovarao s dvojicom navedenih

'Upoznali smo Rehna sa hrvatskim stajalištima oko kojih u Hrvatskoj postoji potpuni konsenzus. Tri ključna elementa su: da granično pitanje treba odvojiti od pregovaračkog procesa, da Slovenci moraju odblokirati naše pregovore s EU te da se rješenje graničnog spora treba potražiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu', kazao je Jandroković i dodao da Slovenija u ovom trenutku nije spremna na deblokadu pregovora i da pitanje granica ne želi riješiti u Haagu, nego isključivo medijacijom.


I dok službena Ljubljana tvrdi da uživa potporu Europske komisije i članica EU u tome da granični spor riješi političkim putem, odnosno medijacijom, službeni Zagreb nudi svoju verziju priče.

'Koliko sam ja upoznat, većina članica EU želi pitanje granice riješiti u Haagu, a kakav je Rehnov stav o tome, ne bih želio komentirati', istaknuo je Jandroković i podsjetio da je pedesetak sličnih sporova riješeno u Haagu, pa ne vidi razloga zašto se tamo ne bi našao i hrvatsko-slovenski.

Ministri su s Rehnom dogovorili da se u istom sastavu nađu i idućeg tjedna, a o ishodu njihovih pregovora ovisit će i održavanje predstojeće Međuvladine pristupne konferencije, zakazane za 27. ožujka, za koju je Slovenija već zatražila odgodu za travanj ili svibanj, čemu se usprotivilo češko predsjedništvo EU odbacivši takav prijedlog. Međutim, sasvim je izvjesno da, ako ne dođe do slovenske deblokade, ni njeno održavanje neće imati smisla.