KOŠARICA IZ MINISTARSTVA

Jakuševčani ostaju bez veće naknade za život kraj smeća

24.04.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Davor Bernardić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba, uoči njezine sjednice zakazane za četvrtak kazao je da je od Ministarstva zaštite okoliša dobio negativan odgovor za povećanje naknade stanovnicima Jakuševca za pedeset posto

'Zaposleni u Gradu moraju podnijeti teret krize'

Bernardić seosvrnuo i na Bandićev prijedlog da oko 10.500 ljudi koji primaju plaćeiz gradskog proračuna ubuduće prima pet posto manje zbog lošeg punjenjagradske kase u prvom kvartalu 2012. 'Činjenica je da se zaposlenimajasno trebalo reci kakvo je stanje, a zaposlenici gradske uprave morajupodnijeti teret krize', kazao je Bernardić.

Podsjetimo, Bandić je od Skupštine, a temeljem zahtjeva građana koji žive u blizini odlagališta otpada, zatražio da se produži isplaćivanje naknade vlasnicima nekretnina u neposrednoj blizini odlagališta Jakuševac do 2015. godine i da se ista poveća za pedeset posto.

Naime, Grad Zagreb je vlasnicima nekretnina isplaćivao naknadu zbog toga jer im je zbog odlagališta smanjena vrijednost imovine. Isplate su počele 2001. godine, a trebale su trajati do 2005. kada su se produžile, a s nekim vlasnicima ugovori su potpisivani i 2010. godine.

Kroz desetak godina Grad je potpisao 547 ugovora s vlasnicima nekretnina i isplatio oko 90 milijuna kuna. Nakon što su skupštinski Odbori odbili produžiti rok isplate do 2015. godine zatraženo je i mišljenje Ministarstva koje se negativno očitovalo, pa se može očekivati da će zastupnici na Skupštini ovaj prijedlog odbiti.

'Ministarstvo je reklo da se, ukoliko je već naknada određena, ne može naknadno mijenjati. Apeliram na gradonačelnika da u okviru zakona pronađe rješenje za građane Jakuševca', istaknuo je Bernardić.

Prvi čovjek Skupštine osvrnuo se i na novoiscrtane biciklističke staze po Gradu.

'U slučaju zahtjeva biciklista činjenica je da je Grad reagirao neučinkovito i sporo i loše je iscrtao staze. Kad je u pitanju izgradnja biciklističkih staza, treba imati na umu da je Zagreb pogodan za vožnju biciklom i moja će inicijativa biti da predstavnicima gradskih četvrti predstavim PRESTO program i predložim im da novac koji dobivaju izdvoje za biciklističke staze, kao što je to već napravljeno u Stenjevecu', zaključio je Bernardić.