MLJEKARI I DALJE BLOKIRAJU PROMETNICE

Jakovina: Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2012 16:19
  • Objavljeno 25.02.2012 u 14:35
Prosvjed mljekara

Prosvjed mljekara

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Državna cesta Zagreb-Karlovac u mjestu Draganić blokirana je u podne traktorima, a policija promet preusmjerava obilazno kroz selo Barkovići, prioćila je karlovačka policija

U ime stotinjak prosvjednika Davorin Blažić, član Predsjedništva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, kaže da je podnevna blokada dogovorena za cijelu Hrvatsku s ciljem da se na odgovorne izvrši pritisak da nastave pregovore za prihvatljive uvjete proizvodnje mlijeka i ostale hrane.

'Ispričavamo se svima kojima ometamo prometovanje, ali prisiljeni smo izvršiti pritisak da se pregovori nastave. Borimo se za sve poljoprivrednike, pa i one čiji su predstavnici u pregovorima pokleknuli ucjenama ili iz ne znam kojih drugih razloga prihvatili cijenu mlijeka od 2,40 po litri, što je nerentabilno i neprihvatljivo', kazao je Blažić.

Jakovina: Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Splitu izjavio da Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika te da se nada da će razum prevladati, a proizvođači mlijeka vidjeti da se pritiskom ne može ostvariti nešto što nije realno.

'Ono što smo obećali, ćemo i ispuniti, a to su poticaji, reformske promjene i projekti u poljoprivredi, ali obećavati intervencije i pristajati na pritiske nešto je što ova vlada i ja nećemo i ne želimo napraviti', istaknuo je ministar Jakovina odgovarajući na novinarska pitanja.

Naglasio je da je nužan dogovor u kojem sudjeluju i predstavnici udruga i mljekara, ali je pritom izrazio i žaljenje što, kako je rekao, 'jedan dio to ne želi, nego želi radikalizaciju i prosvjede i oni snose odgovornost za svoje postupke'. Kako je rekao, 'metodom ulice neće se doći do konačnog rješenja'. 

Po tumačenju ministra Jakovine, model koji je prošli tjedan ispregovaran u vezi s mlijekom pruža mogućnost za kvalitetan kompromis, a u idućih devedeset dana će se vidjeti koliko je model održiv. Objasnio je da je dogovoren 'model', a ne fiksna cijena mlijeka, te da je taj model dogovoren po modelu u pet europskih zemalja, tako što se uzeo tromjesečni prosjek cijene mlijeka za rujan, listopad i studeni 2011. pomnožen s prosjekom eura čija se vrijednost iz mjeseca u mjesec mijenjala.

'Po tom modelu došli smo cijene od 2,43 kune, ali to je samo orijentacijska cijena. Nismo htjeli fiksirati cijenu kako proizvođači ne bi bili u nepovoljnom položaju iduća tri mjeseca', kazao je ministar Jakovina. Podsjetio je da je prosječna cijena milijeka tijekom cijele prošle godine bila 2,51 kunum a da je u prosincu iznosila 2,66 kuna.

Na upit zašto se govori da je problem s mlijekom 'politički problem', ministar Jakovina objasnio je da je on samo rekao da je, nažalost, dijelom motiviran i političkim razlozima.

Na upit kako komentira optužbu jednog poljoprivrednika da je on osobno uzeo poticaj za voćnjak, ministar je kazao da su to insinuacije koje nemaju veze s njim.

Odbacio je tvrdnju da će zbog krize u poljoprivredi propasti pojedine regije, npr Slavonija.

'Trebamo se potruditi da nijedna regija ne propadne, ali ne tako da pojedine sektore u agraru spašavamo državnim intervencijama, jer su takve intervencije dugoročno neodrižive, pogotovo kada uđemo u EU gdje tržište određuje tko može opstati', kazao je ministar.

Jakovina je također rekao kako će sadašnja Vlada tijekom ove godine platiti sve prošlogodišnje obveze koje su nastale po zakonu o potporama.'To dosad nije bio slučaj, jer bivši ministar poljoprivrede je 2011. isplaćivao obveze po poticaju za razdoblje od 2007. do 2010. godine', rekao je Jakovina.

Ministar poljoprivrede otvorio je u Splitu tradicionalnu međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana 'Maslina Split 2012.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi