BIVŠI MINISTAR SE OPRAVDAVA

Jakovina o ogromnim bonusima i kupnji vile u Zagrebu

18.11.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Bivši ministar poljoprivrede, SDP-ov Tihomir Jakovina progovorio je o ugovorima s bivšom upravom Hrvatskih šuma, ali i o kupnji nekretnina

'Hrvatske šume su trgovačko društvo. U prvom mjesecu, kada sam mijenjao upravu jer nisam bio zadovoljan prijašnjom... Kada sam dao novoj tročlanoj upravi posao, morao sam s njom potpisati ugovor o radu, a ne tajne ugovore', kazao je Jakovina za N1.

Na pitanje misli li da članovi Uprave Hrvatskih šuma zaslužuju toliki bonus, kaže: 'Nisam im ja dao nikakav bonus. Ova uprava je napravila dobit za Šume, za Hrvatsku preko 500 milijuna kuna. To rade razvijene države u kojima državna poduzeća pune proračun. To nije zadržana dobit, ona je uplaćena u proračun. Nisam mogao 2012. znati da će poslovanje biti tako dobro. Na ovoj priči smo pokazali da država može biti dobar gospodar. Moje pitanje za sve je - zašto sve ostale uprave Šuma prije nisu imale takve rezultate.'

Nakon što je aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otpustio članove Uprave Hrvatskih šuma, postavlja se pitanje što će sada biti s tim bonusima, ali i tužbama.


'To je pitanje za te ljude. Ja s njima ne komuniciram. Odluka ministra Tolušića je razumljiva. On je ministar, donosi odluke... To nije razlog da dobije spomen-ploču', misli Jakovina i dodaje da su ti bonusi zarađeni. 'Radili su najbolje u povijesti', nadodaje.

Nakon što je portal Indeks objavio da su supružnici Jakovina kupili staru vilu u Zagrebu i stan u Slavonskom Brodu, Jakovina im je najavio tužbu. Evo kako je napise komentirao.

'Od 2012. do 2016. moja supruga i ja smo bili javne osobe na poziciji. Ona je bila i europarlamentarka. I vi i drugi novinari ste izvještavali o tome kolike prihode imaju europarlamentarci. Naši prihodi u ovih pet godina su daleko veći od rashoda za koje smo kupili nekretnine. Zarađeno nismo ni zapili, ni prokockali ni prokurvali. Plaća ministra je 18.000 kuna, a dodajte tome primanja europarlamentarke, i do šest puta veća', objašnjava. Na svako takvo blaćenje mene i obitelji odgovarat ću tužbom', poručuje.