PRED OČIMA BRUXELLESA

Jakovina: Marijana Petir obmanula je hrvatsku javnost

24.06.2015 u 23:32

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je u srijedu na, kako se navodi, 'niz neistinitih navoda' koje je u članku tportala 'Ministar Jakovina zakinuo je mlade poljoprivrednike!' iznijela europarlamentarka Marijana Petir. Ona je time obmanula svekoliku hrvatsku javnost, ponajprije mlade poljoprivrednike koji s nestrpljenjem očekuju raspisivanje natječaja planiranog za rujan, poručilo je Ministarstvo

U navedenom tekstu Marijana Petir poručila je da ministar Jakovina 'svojim potezima poljoprivrednicima te drugim zaposlenima u sektoru poljoprivrede gotovo svakodnevno zabija nož u leđa'. Osvrnula se na odredbu o potporama mladim poljoprivrednicima navodeći da je hrvatski poljoprivrednici smatraju diskriminatornom u odnosu na svoje kolege u Europi.

Reakciju Ministarstva objavljujemo u cijelosti.

'Prije svega treba istaknuti kako je jedan od strateških ciljeva definiranih Uredbom o ruralnom razvoju (EC1305/2013) upravo zadržavanje mladih u ruralnim područjima i njihovo uključivanje u poljoprivrednu proizvodnju. Ovog cilja morala se pridržavati i RH, kao uostalom i sve ostale zemlje članice, pa je u skladu s tim i u našem Programu ruralnog razvoja, posebna pozornost posvećena mladim poljoprivrednicima, i to ne samo kroz mjeru namijenjenu isključivo njima (mjera 6.1) već i kroz druge mjere programa, u sklopu kojih mladi poljoprivrednici ostvaruju dodatne iznose potpora, dodatne bodove kod rangiranja prijava i dr.

U tekstu se navodi kako je europarlamentarka, gđa. Petir podnijela zastupničko pitanje EK u kojem je upozorila da je '…odredba o razdoblju od propisanih pet godina od osnutka gospodarstva prije podnošenja prvog zahtjeva za dodjelu dodatnih potpora za mlade poljoprivrednike, diskriminatorna za hrvatske mlade poljoprivrednike'.

Žalosno je što gđa. Petir, koja se tako gorljivo 'bori za opstanak hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede', uopće ne razumije (ili ne želi razumjeti) odredbe koje su propisane Pravilnikom o provedbi podmjera 6.1., 6.2 i 6.3, a koje jasno kažu kako se korisnik potpore mora nastaviti baviti poljoprivrednom proizvodnjom u razdoblju od 5 godina od trenutka isplate posljednjeg obroka. Upravo se na ovaj način štiti hrvatska poljoprivreda, odnosno omogućava se generacijska obnova hrvatske poljoprivrede.


Što se tiče isplata potpora, ista se isplaćuje u tri obroka, od čega 30% ugovorenog iznosa (cca 15.000 EUR-a) korisniku biva isplaćeno po dobivanju Odluke o dodjeli sredstava, 50% (cca 25.000 EUR-a) u roku od najmanje 3, a najviše 12 mjeseci od isplate drugog obroka (uz uvjet da je započela provedba aktivnosti navedenih u poslovnom planu). Treći, ujedno i posljednji obrok isplaćuje se po završetku svih ulaganja, a iznosi 20% ugovorenog iznosa, odnosno oko 10.000 EUR-a.

Što se tiče odredbe kako korisnici moraju biti u dobi od 18-40 godina, a kako su nositelji PG-a trebali postati ne ranije od 18 mjeseci, računajući od dana podnošenja Zahtjeva za potporu, ista nije proizašla iz pera ministra Jakovine ili njegovih suradnika, već je ista definira Uredbom 1305/2013, a koja definira 'pravila igre' u Programu ruralnog razvoja. Budući smo na ovu odredbu i mi kao država imali prigovor, te smo i o njoj raspravljali u sklopu videokonferencija na kojima smo apsolvirali 378 komentara na koje se i gđa. Petir nebrojeno puta obrušila, dobili smo jednoznačan odgovor EK. Isti bi se mogao svesti na sljedeće. Poljoprivredno gospodarstvo koje posluje duže od 18 mjeseci već je vjerojatno dovoljno stasalo, te kao takvo može ostvariti pravo na potporu u sklopu mjere 4, podmjera 4.1.

Na kraju želimo istaknuti kako je i ministar osobno, a i cijeli tim ljudi koji su radili na Programu ruralnog razvoja iznimno ponosan na svoja postignuća, prije svega na odobrenje Programa koje se stiglo prije nego mnogim drugim 'starim' članicama EU, na rezultate prvog natječaja za mjere 4.1 i 4.2, kao i na velike pohvale koje svakodnevno primamo od malih poljoprivrednika za koje je natječaj upravo u tijeku.

Odlična suradnja koju Ministarstvo ima s Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika, koji su aktivni članovi Odbora za praćenje PRR, daje nam za pravo vjerovati kako smo na dobrom putu ostvarenja ciljeva zacrtanih Programom, a to su aktivnije uključivanje mladih u poljoprivredu i njihov ostanak u ruralnim područjima.

Ta naša nastojanja neće zasjeniti stalno i neutemeljeno blaćenje našeg rada, koje često predvodi upravo gđa. Marijana Petir', zaključilo je Ministarstvo poljoprivrede.