NOVAC ZA PELJEŠAC I KORČULU

Jakovina ima rješenje za spaljene vinograde, maslinike, pčele...

  • Autor: I.E.M.
  • Zadnja izmjena 29.07.2015 14:57
  • Objavljeno 29.07.2015 u 13:50
  • +1

Zgarište na Pelješcu gdje je požar uništio velike površine poluotoka

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon katastrofalnog požara koji je mnogim poljoprivrednicima na Pelješcu i Korčuli uništio maslinike i vinograde te životinjske farme, reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede najavljujući kako preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju priprema raspisivanje novog natječaja za Mjeru 5 – obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti

'Na ovaj način želimo poljoprivrednicima čiji su proizvodni kapaciteti stradali tijekom elementarnih nepogoda - požara i suša - omogućiti da se prijave na natječaj i obnove svoj poljoprivredni potencijal', izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ovom mjerom, pojasnili su u Ministarstvu, predviđene su intervencije u obnovu poljoprivrednih zemljišta i proizvodnih potencijala (matično stado, gospodarski objekti, poljoprivredna mehanizacija, trajni nasadi) stradalih uslijed elementarne nepogode ili katastrofalnog događaja.

Istaknuli su kako za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima, na raspolaganju stoji 223,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 - 2020, a na natječaj se mogu javiti poljoprivrednici i skupine poljoprivrednika upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Također je naznačeno koje se troškove može prijaviti na natječaj za obnovu uništenog poljoprivrednog fonda te su isti pobrojani u šest kategorija: (1) investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta; (2) izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju; (3) popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju (prihvatljiva je i kupnja rabljene opreme); (4) nabava osnovnog stada/matičnog jata kod domaćih životinja; (5) kupnja i sadnja višegodišnjeg bilja (uz napomenu da jednogodišnji usjevi NISU prihvatljivi); (6) opći troškovi (elaborati, studije, poslovni planovi, projektna dokumentacija i sl.)

tportal

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Antonio Bronic

'Potpora se isplaćuje na temelju stvarnih troškova, dostavljanjem računa ili drugih dokumenata koji dokazuju da su troškovi plaćeni, u iznosu do 100 posto vrijednosti prihvatljivih troškova', napominju u Ministarstvu poljoprivrede. Svi zainteresirani za ovaj natječaj moraju imati u vidu i sljedeće važne informacije: sredstva se mogu dobiti ako je uništeno najmanje 30 posto poljoprivrednog potencijala. Novac mogu očekivati ISKLJUČIVO za legalizirane gospodarske objekte, registriranu mehanizaciju, zemljište u ARKOD registru, stoku u relevantnom registru.

Osim toga, korisnici koji za uništen poljoprivredni potencijal posjeduju policu osiguranja, za isto neće moći tražiti sredstva u okviru ove mjere, upozorili su u Ministarstvu.

Preduvjet za javljanje na natječaj za mjeru je proglašenje elementarne nepogode ili katastrofe od strane županije (ako županija to ne napravi, korisnik se neće moći javiti na natječaj). Prije dva dana dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je elementarnu nepogodu za općine Smokvica, Orebić, Janjina i Ston zbog velikih šteta nastalih u požarima od 20. do 26. srpnja.
'U požarima su nastale štete na poljoprivrednim površinama, dugogodišnjim nasadima, šumskim površinama, gospodarskim objektima i komunalnoj infrastrukturi. Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su županijskom povjerenstvu u najkraćem roku dostaviti prva priopćenja s procjenom štete, a detaljno izvješće o štetama do 30. kolovoza', izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!