2,4 MILIJARDE EURA

Jakovina donio dobre vijesti: Odobren Program ruralnog razvoja Hrvatske

26.05.2015 u 16:58

Bionic
Reading

Europska komisija izdala je priopćenje o odobrenju sveukupno 24 programa ruralnog razvoja, uključujući onaj Republike Hrvatske. Program ruralnog razvoja 2014-2020. službeno je usvojen 26. svibnja 2015, a pritom su definirani i prioriteti korištenja 2,4 milijarde eura javnog novca koji je dostupan za razdoblje 2014. -2020., javlja Agroklub

Glavni cilj programa je restrukturirati i modernizirati način rada farmi i prehrambenog sektora. Očekuje se da će gotovo 2.000 gospodarstava dobiti investicijske potpore, više od 5.000 poljoprivrednika će dobiti potporu za razvoj malih gospodarstava i oko 1.000 mladih poljoprivrednika će dobiti podršku za pokretanje tvrtki. Program također stavlja naglasak na obnovu, očuvanje i unapređenje biološke raznolikosti. Postoji i potpora za prelazak te održavanje organskog uzgoja na gotovo 60.000 ha, piše Agroklub.

'Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020, vrijedan oko 2,4 milijarde eura, počeo se stvarati još 2012, a današnje odobrenje predstavlja krunu tog dugotrajnog procesa u koji su bili uključeni domaći stručnjaci, mahom djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razdoblju te velik broj vanjskih suradnika kojima ovom prilikom zahvaljujem i čestitam', izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Programom je definirano 16 mjera koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unapređenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće.

'Do sada smo raspisali natječaje za provedbu operacija u sklopu pet mjera, a za još tri mjere korisnici se prijavljuju zajedno s podnošenjem zahtjeva za izravna plaćanja. Interes za Programom je zaista velik, čemu najbolje idu u prilog rezultati do sada provedenih natječaja, na koje je pristigao velik broj prijava, koji su nadmašili sva naša očekivanja, što nas iznimno veseli', izjavio je ministar Tihomir Jakovina na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je sazvana povodom današnjeg odobrenja Programa ruralnog razvoja.

'U postupku nastajanja Programa nailazili smo na brojne poteškoće, no u suradnji s EK-om uspješno smo ih rješavali. Od pomoći nam nisu bile ni brojne, potpuno pogrešne informacije koje su plasirali pojedini mediji. No svemu tome usprkos, proces smo uspješno priveli kraju, čime započinje novo, nadajmo se uspješno razdoblje u iskorištenju sredstava', zaključio je ministar Jakovina.

Inače, s današnjim danom odobren je ukupno 51 od 118 programa ruralnog razvoja zemalja članica EU-a. To je još jedan od dokaza kvalitete rada i truda zaposlenika Ministarstva poljoprivrede jer je ovo prvi 'pravi' Program ruralnog razvoja koji je RH izradila.

U svojoj današnjoj izjavi povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan naglašava kako se programima koji su danas doneseni omogućuje financiranje niza dinamičnih projekata, primjerice projekata modernizacije u poljoprivredi i poticanja generacijske obnove u Hrvatskoj i Rumunjskoj. Naglasio je i kako je povećavanje baze znanja o sektoru poljoprivrede važan aspekt programa ruralnog razvoja. 'Drago mi je', izjavio je Hogan, 'da se gotovo svim programima donesenima danas podupiru projekti za poticanje inovacija u okviru Europskog inovacijskog partnerstva'.

Europska komisija odobrila je danas dodatna 24 programa ruralnog razvoja usmjerenih na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU-a, brigu o seoskim krajevima i klimi te na jačanje gospodarske i društvene strukture ruralnih zajednica u razdoblju do 2020, izvijestio je Ured za medije Europske komisije.

U Europskoj komisiji očekuju da će se tim programima otvoriti više od 40 tisuća radnih mjesta u ruralnim područjima i oko 700 tisuća mjesta osposobljavanja te tako potaknuti inovacije, prijenos znanja, održivija poljoprivredna praksa i jačanje ruralnih poduzeća.

Za programe su na raspolaganje stavljena sredstva iz proračuna EU-a u vrijednosti od 27 milijardi eura, a sufinancirat će se javnim sredstvima na nacionalnoj i regionalnoj razini i/ili privatnim sredstvima.

Modernizacija poljoprivrednih gospodarstava, potpora mladim poljoprivrednicima, održivo upravljanje zemljištem i poboljšanje širokopojasnih infrastruktura neke su od prioritetnih mjera donesenih regionalnih i nacionalnih programa.

Osim Hrvatske, uključene su Bugarska, Češka, Irska, Italija, Njemačka, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sve informacije vezane za 'zeleno svjetlo' Europske komisije financiranju hrvatskog Programa ruralnog razvoja doznajte u ovom dokumentu.