PODNIO OSTAVKU

Jakovina: Bero, ti si novi selektor, mičem se iz ekipe

15.12.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Tihomir Jakovina podnio je prije dva dana neopozivu ostavku na mjesto predsjednika županijskog ogranka SDP-a Brodsko-posavske Županije razočaran nastavkom 'šalabahter demokracije' i na posljednjoj izbornoj konvenciji. Navode o tome da je do ovakva raspleta došlo zbog prijetnji upućenih njegovoj obitelji, a o čemu pišu lokalni portali, naziva konstrukcijama te smatra 'zlonamjernim i nepotrebnim dramatiziranjem cijele situacije'

O svojoj ostavci Jakovina je obavijestio Predsjedništvo SDP-a te Županijski odbor stranke, a novom šefu SDP-a Davoru Bernardiću u svojevrsnom oproštajnom pismu zaželio je sreću u radu. 'No iako je potpuno legitimno i razumljivo da novi predsjednik stranke bira svoj tim s kojim će surađivati, raditi i voditi SDP u narednom periodu s ciljem ostvarenja što boljih izbornih rezultata (i u tome ti, Bero, iskreno želim svu sreću), ono s čim se nikada nisam mogao i ne želim složiti, a o čemu sam više puta javno govorio na tijelima stranke, jest način izbora dijela tog tima - pomoću tzv. šalabahter demokracije koju se, nažalost, ponovno imalo prilike vidjeti i na zadnjoj izbornoj konvenciji'napisao je Jakovina u tekstu svoje ostavke.

Ističe pritom kako decentralizacija izbora članova Glavnog odbora na razinu županijskih organizacija predstavlja 'značajan pozitivan pomak koji mora biti detaljno uređen novim unutarstranačkim izbornim sustavom' i nada se da će biti detaljnije razrađen u novom Statutu 'jer je ovakav model samo nekoliko dana prije Konvencije djelomična improvizacija koja može produbiti podjele i imati negativne posljedice na lokalnim razinama SDP-a, a u praksi je bila samo multiplikacija niza malih šalabahtera umjesto jednog velikog'.


'Taj veliki šalabahter imali smo za izbor Predsjedništva koje nažalost nismo birali uvažavajući regionalnu stranačku pripadnost pa bismo tako postigli da primjerice pet slavonskih županija bira svoja dva predstavnika u Predsjedništvo', zamjera Jakovina dodajući da u najodgovornijim tijelima stranke trebaju biti najuspješniji, a ne 'najvještiji u unutarstranačkim igricama u pisanju šalabahtera'.

'Sportskim rječnikom rečeno, Bero, novi si selektor koji mora izabrati stručni tim, igrače na terenu i taktiku igre kako bi došao do pobjede. Stoga se pomičem iz ekipe. Naime, ne mogu i ne znam igrati s dijelom igrača u našoj stranci kojima su najvažnije trening-utakmice unutar momčadi s puno nesportskih startova i udaraca iza leđa ili ispod pojasa', prozvao je stranačke kolege Jakovina i ustvrdio da ŽO SDP-a Brodsko-posavske ostavlja u značajno boljem stanju od onoga zatečenog 2009. uz dovoljno vremena da se provedu unutarstranački izbori za novog šefa ogranka i da se odrade pripreme za predstojeće lokalne izbore

Navode da je podnio ostavku na sjednici Županijskog odbora na kojoj nije bilo kvoruma, a odluku je priopćio onima koji su se odazvali, kako pišu lokalni mediji, jer ne može više trpjetiučestale prijetnje njemu i njegovoj obitelji i što ne može voditi stranku u kojoj se postupa na takav način, Jakovina je nazvao 'konstrukcijom te zlonamjernim i nepotrebnim dramatiziranjem cijele situacije'.