SUSTAV NATAPANJA

Jakovina: Bageri u Vaški nisu zbog lokalnih izbora

24.04.2013 u 17:17

Bionic
Reading

Otvarajući nastavak radova na sustavu natapanja Kapinci–Vaška, u Virovitičko-podravskoj županiji, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je danas kako to ne čini zbog lokalnih izbora nego zato što je riječ o pokretanju velikog projekta koji se 99 posto financira iz državnog proračuna.

‘Ne radimo ovo iz političkih razloga, nisu bageri tu zbog lokalnih izbora, nego zato što je jedan veliki projekt krenuo. Za njega su osigurana financijska sredstva u iznosu od 68,5 milijuna kuna, u ovoj godini 24,5 milijuna kuna, od toga 99 posto iz državnog proračuna, i očekujemo da će krajem 2014. godine sustav biti gotov’, rekao je ministar Jakovina.

Iataknuo je da se u Hrvatskoj trenutačno radi, ili je u fazi pripreme, 48 projekata sustava natapanja koji obuhvaćaju 35.000 hektara, od čega 22.000 hektara u Slavoniji.

Današnje otvorenje nastavak je radova na sustavu natapanja Kapinci–Vaška, koji su na sustavu većem od 1000 hektara počeli prije nepune dvije godine, ali je ugovor s izvođačem Alpine Bau lani raskinut zbog neispunjenih obveza.

Nakon raskida ugovora sustav je ponovno projektiran i, umjesto prvotno predviđenih 1200 hektara, natapat će se i dodatnih 700 hektara zemlje uz Dravu koja je u privatnome i državnom vlasništvu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da će se ove godine u sustave natapanja u Hrvatskoj uložiti oko 100 milijuna kuna. ‘U dogovoru s vladom ići ćemo u predlaganje projekta natapanja u strukturne fondove Europske unije pa se nadamo da ćemo do 2020. godine uložiti oko dvije milijarde kune u sustave natapanja’, istaknuo je Plišić.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić istaknuo je da je od pokretanja projekta izgradnje sustava natapanja Kapinci-Vaška prošlo deset godina, a po najnovijem projektu, za koji se nada da je i posljednji, Virovitičko-podravska županija sudjeluje u financiranju s jedan posto. U pripremi su, dodao je, još dva projekta za sustave natapanja u toj županiji - Đolta i Novi Gradac-Detkovac.

Odgovarajući na novinarska pitanja o zaštiti terana na tržištu Europske unije, ministar Jakovina rekao je da su učinjeni mnogi propusti u pretpristupnim pregovorima s Europskom unijom, da se nije reagiralo na vrijeme te da se još 2009. godine trebao podnijeti prigovor na slovensku zaštitu terana. ‘Sada u tom suženom manevarskom prostoru radimo maksimalno s našim proizvođačima u zaštiti hrvatskih interesa’, istaknuo je ministar Jakovina.