vještice na djelu

Jakovčić: Zemlje koje ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju u stvari nas žele vratiti u srednji vijek

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 13.06.2018 11:51
  • Objavljeno 13.06.2018 u 11:51
Ivan Jakovčić

Ivan Jakovčić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Političari i vlade koje se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije žele nas vratiti u srednji vijek', istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici koja je održana u povodu prve obljetnice potpisivanja Istanbulske konvencije

'Želim povući jednu paralelu koja će nekima izgledati ekstremna, no duboko sam uvjeren da je u potpunosti istinita. Zemlje koje ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju u stvari nas žele vratiti u srednji vijek. Oni koji se protive ratifikaciji misle da je Zemlja ravna ploča, a da mnoge žene trebaju završiti na lomači', kazao je Jakovčić, prenosi N1.

Nevjerojatno je, smatra Jakovčić, da u Europskoj uniji postoje političari na vlasti koji ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju.

'Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija ratificirale su Konvenciju. A Češka, Slovačka i Mađarska, koje nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju, kao i neke druge članice koje svoju ratifikaciju žele povući, na neki su način zemlje-vještice Europske unije', zaključio je Jakovčić.

U izjavi za medije nakon govora na plenarnoj sjednici Jakovčić je na upit o podjelama oko Istanbulske konvencije istaknuo da oni kao liberali, odnosno članovi Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), nikada nisu imali nikada nikakve dvojbe oko Istanbulske konvencije.

'I u Hrvatskoj ima puno liberalnih stranaka, ali dvojbe oko Istanbulske konvencije nema niti jedna. Nevjerojatno je da, što se dogodilo u Europskom parlamentu, jedna članica HDZ-a glasa za, a jedna naknadno glasa protiv', rekao je Jakovčić uz ocjenu kako neke političke stranke ne uspijevaju zadržati konzistenciju političkog djelovanja.

Istaknuo je da ga ne čudi da se to dešava jer je evidentno da EPP kao grupacija, a u tom kontekstu i HDZ u Hrvatskoj, nema odgovor na jačanje krajnje desnih snaga u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

  • +17
  • +14

Sva lica Ivana Jakovčića

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Očito postoji jedno veliko lutanje i u HDZ-u i u EPP-u, u mnogim državama Europe, jer ne znaju kako odgovoriti na taj rast desnog ekstremizma', rekao je Jakovčić.

Smatra i da je problem u tome što se te stranke iskreno ne protive ekstremizmu, primjerice, AFD-a u Njemačkoj, FPO-a u Austriji, Lege u Italiji, jer je njima sklon i ne mali dio glasača HDZ-a, odnosno EPP-a.

Također drži da su HDZ i Andrej Plenković na silu donijeli Istanbulsku konvenciju u Hrvatskoj.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!