ONEMOGUĆENI U RAZVOJU

Jakovčić obnavlja borbu za autonomiju Istre

Ivan Jakovčić s urinom

Ivan Jakovčić s urinom

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Sebelic

Dosta nam je toga da Istra bude zadnja u državi i da iz proračuna dobivamo samo mrvice, ističe istarski župan Ivan Jakovčić, poručujući da će IDS obnoviti svoju borbu za regionalnu autonomiju Istre

PULA - Jakovčić je to najavio na sjednici Županijske skupštine prošlog tjedna. 'Kako stvari stoje u ovoj državi, potpuno smo marginalizirani, ne možemo sagraditi ni bolnicu, ni sveučilište u Puli. Dosta nam je toga!', kaže istarski župan Jakovčić, prenosi Jutarnji list.

Gradnja opće bolnice u Puli stajat će od 650 do 750 milijuna kuna. Istarska županija nije u stanju sama financirati gradnju, a Zagreb ne pokazuje veći interes, iako bi objekt takvog značaja trebao biti napravljen novcem iz državnog proračuna.

'Ministra zdravstva Milinovića još u lipnju sam zvao da posjeti Istru, ali nije ni odgovorio', predbacuje Jakovčić ministru i potpredsjedniku HDZ-a Darku Milinoviću.

Jakovčić je time objavio kraj moratorija na borbu za autonomiju Istre, kojeg je proglasio kako ne bi štetio pregovorima za ulazak u EU. Pitanje autonomije planirali su otvoriti tek nakon ulaska Hrvatske u EU, no Jakovčić kaže da više ne mogu čekati.

'IDS je regionalna stranka, pa se od svog osnivanja zalažemo za visoku regionalnu autonomiju ili samoupravu kako bismo u što većoj mjeri sami raspolagali svojim resursima, od imovine do prikupljenog poreza', kaže Jakovčić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!