DAN ŽUPANIJE

Jakovčić: Istra ne želi čekati!

26.09.2012 u 15:50

Bionic
Reading

'Očekujemo ispunjenje svih ključnih istarskih programa razvoja. Svjestan sam da ih imamo mnogo, svjestan sam da je u igri i velik novac, ali Istra više ne želi čekati. Doprinos koji smo dali u nedavnoj izbornoj pobjedi najmanje je bitan, ali doprinos koji smo dali u stvaranju slobodne, moderne, europske Hrvatske je ogroman, istaknuo je istarski župan Jakovčić prilikom obilježavanja Dana županije u Spomen domu u Pazinu

U svečanom govoru župan se posebno osvrnuo na dva najveća projekta u Istri, Brijuni Rivijeru i TE Plomin C.

Vjerujem da bi me mnogi proglasili herojem da sam potjerao predsjednika Vlade i prvog potpredsjednika iz Labina. To bi bilo krajnje neodgovorno od mene, a opasno i kontraproduktivno za Istru', kazao je Ivan Jakovčić istaknuvši da dijalog nema alternative te da želi da prvenstveno Labinština donese odluke o sudbini buduće plominske Termoelektrane.

Za projekt Brijuni rivijera, istarski župan naglasio je da nije ostvaren isključivo iz političkih razloga napomenuvši kako vjeruje i da bi kriza mimoišla Istru da je taj projekt realiziran.

'Pozivam da napokon napuštena pulska vojna područja uz more postanu dio gospodarskog uspjeha ove Vlade, Istre i Pule, a ne propuštena prilika', poručio je Jakovčić.

U svom, kako je kazao, posljednjem obraćanju u funkciji župana na svečanosti obilježavanja Dana županije, Jakovčić je govorio i o istrijanstvu, pri čemu je istaknuo kako smatra da Istra neće izgubiti svoj identitet ulaskom Hrvatske u EU, jer i danas, politički prepoznata Istra, ima identitet dulje od dva milenija, a onaj suvremeni demokratski više od 20 godina.

'Greška je da Istra svoj identitet pokušava graditi na nekoj istrijanskoj nacionalnoj osnovi', napomenuo je Jakovčić pojasnivši kako smatra da istrijanstvo neće biti prihvaćeno kao nacionalni izričaj, ali će biti, kao što već i je prihvaćeno, kao izraz multietničnosti određenog prostora.

'Multietničnost 'jače je i više od nacionalnog, ono je složenije i zahtjevnije te ističe privrženost takvoj Istri', poručio je.

Župan Jakovčić istaknuo je kako je ulazak Hrvatske u EU izvanredna prilika za bespovratno financiranje brojnih projekta na čiju bi se realizaciju čekalo unedogled pa je to i jedinstvena prilika za Istru i sadašnju generaciju mladih poručivši im da Istra treba imati svoj put u Europu, jer joj ne trebaju uzori te da od hrvatskih vlasti očekuje da imaju visoko razumijevanje za taj osebujan istarski put.