ŠKARE-OŽBOLT NA RADIJU 101

'Jadranka Kosor ne šizi, ali joj fali odlučnosti'

24.09.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Onaj tko se sada ovako razmeće prljavštinama iz HEP-a, očito ima neku drugu namjeru, a ne samo borbu protiv kriminala. Čini mi se da se ide na rušenje vrijednosti samog HEP-a, kako bi se jednog dana lakše privatizirao. Borba za energente je jako važna stvar i ovo je borba za obranu Hrvatske, poručila je Vesna Škare-Ožbolt, kandidatkinja na predsjedničkim izborima, gostujući sinoć u emisiji 'Na vrućem stolcu' Radija 101

ZAGREB - Reagirajući na opasku voditeljice da je predizborne ankete u ovom trenutku smještaju pod 'ostale kandidate', Škare-Ožbolt navela je da će se pravi odnos snaga tek pokazati. 'Puls me još uopće nije stavio u anketu! Očekujem da će tek neke nove pokazati kako stojim. Nije dobro uvijek biti prvi odmah', pojasnila je, dodajući da će utrka biti neizvjesna do samog kraja.

Motiva za predstojeću bitku ima jer smatra da državu treba 'podići'. Prošla je, kaže, sve stepenice u politici. 'Biti predsjednik države u ovakvoj zemlji je izazov. Uvijek sam radila izazovne situacije. I mirna reintegracija bila je nemoguća misija, ali sam ja to luđačkim tempom i priličnom dozom hrabrosti i lukavosti uspjela. Za to vrijeme sam rodila i dvoje djece. I još uvijek vodim u svijetu u tome da sam u najvišoj politici rodila dvoje djece. Nekoliko puta mi je bila glava u torbi', dometnula je Škare-Ožbolt.

'Mogu mrdati licem!'

Vesna Škare-Ožbolt odlučno opovrgava nagađanja da je 'zategnula' lice, zbog čega su je zlobnici proglasili Vesnom Škare-Botoks. 'Nisam radila face-lifting, kao što mi se predbacuje. Mogu mrdati cijelim svojim licem, nije ukočeno!' kazala je, dodajući i da se nikoga ne tiče kakvu će frizuru imati. 'Moram razočarati sve one koji misle da bih jatrebala izgledati kao Milka Planinc', dometnula je Škare-Ožbolt.

Što se tiče sponzora njezine kampanje, Škare-Ožbolt je tajnovita. Naravno da će, kaže, imati određena sredstva, ali 'to neće biti 10 ili 20 milijuna kuna, koliko će uložiti drugi, oni koji govore da će uložiti pet milijuna, a već su toliko uložili samo u tiskane medije'. Osim novca, napominje, postoji i ono što se zove politička strast za promjenama, za konkretnim rezultatom, koja izbija iz kandidata. 'Ljudi ipak shvate koga treba zaokružiti kad vide nekog da pliva u novcu, ali nema ništa u sebi', optimistična je Škare-Ožbolt, koja navodi i da će 'neke novce dati ljudima kojima je to potrebno jer ovo su najteža vremena još od 90-ih'.

Kao bivša ministrica pravosuđa koju je s te funkcije istjerao bivši premijer Ivo Sanader, Škare-Ožbolt smatra da je aktualni ministar Ivan Šimonović bio naivan kada je prihvatio mjesto ministra. 'Mislim da je on jedan pristojan čovjek koji je u tom trenutku, preuzevši tu poziciju, spasio ugled tadašnjeg premijera. I to je sve što mogu reći', kaže Škare-Ožbolt.

Prema njezinom mišljenju, Jadranka Kosor bolje vodi vladu od Ive Sanadera. 'U ovim prestrašnim vremenima ona to vodi vrlo smireno, ne šizi, ne histerizira, ne mijenja odluke svaki čas. Nedostaje joj čvrstina, odlučnost i pokazivanje vizije', dijagnosticira Škare-Ožbolt. Razočaralo ju je što premijerka odustaje od teritorijalnog preustroja zemlje jer 'ovakva rascjepkanost zemlje ne može još dugo funkcionirati'. Hrvatska će, naime, morati ukinuti veliki broj općina, a za razliku od premijerke, Škare-Ožbolt ima hrabrosti reći ljudima i ono što oni ne žele čuti u ovom trenutku.

Osim toga, Jadranka Kosor bi, po uzoru na druge, trebala donijeti zakon o transparentnosti te 'obvezati sve ono što živi na grbači proračuna i građana da sve transakcije obavlja javno'. Napominje da u Hrvatskoj ima mnogo licemjerstva, a ona će pak znati sve to razbucati. Primjerice, svi pljuju po Državnom odvjetništvu, a kada glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predstavi izvješće u Saboru, svi ga odobre. 'Onda -tko je tu lud?' pita Škare Ožbolt, predlažući da državnog odvjetnika u Hrvatskoj izravno biraju građani kojima onda i odgovara, što je američka metoda. Škare-Ožbolt je pritom svjesna da bi to bilo vrlo neobično u europskom pravnom sustavu, 'ali mi po mnogočemu nismo u tom sustavu'.