PROTUVLADINA 'ŠETNJA' SPLITOM

'Jaca Amsterdam, odlazi!'

11.03.2011 u 20:28

Bionic
Reading

Petstotinjak bučnih Splićana okupilo se na prosvjedu organiziranom putem grupe na Facebooku Split protiv Vlade, pa u maniri zagrebačkih kolega polako prodefiliralo gradom. Nakon okupljanja na Rivi, mete su im ovaj put bile zgrade Županije i suda, potom su tradicionalno navratili do sjedišta HDZ-a u Sinjskoj ulici, da bi se šetnjom vratili na Rivu

Megafon je po običaju bio prepušten svakomu tko hoće, pa su se mogle čuti svakakve poruke - od one da je Savez za Europu 'Savez za Gadafija' do povika 'Živila kava s mlikom'.

'Ne želimo u Europsku uniju, ne želimo u četvrtu Jugoslaviju! Želimo slobodnu Hrvatsku za sve Hrvate i sve nacionalne manjine!' vikala je Kristina Ćurković iz pokreta Volim Hrvatsku, najpoznatija po bacanju jaja na vodeće HDZ-ovce u Omišu. Po njoj, pregovori o ulasku u EU trebali bi se prekinuti, jednako kao što bi se odmah trebalo proglasiti i potpuni gospodarski pojas. Prosvjednicima se priključilo i nekoliko desetaka radnica propale tvrtke Uzor.

'Jaco, štraco!' i 'Jaca Amsterdam' povici su koji su dominirali kolonom, koja se gradom kretala pod vidljivom pratnjom policije. Snagama reda prosvjednici su skandirali 'Mi vas volimo', a pred zgradom Županije s njima su se i rukovali.

Novi antivladin prosvjed u Splitu najavljen je za srijedu u 18 sati.