SRETNI KRAJ

Izvučen speleolog iz jame na Velebitu

18.07.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Speleologa iz Samobora, koji je jučer pao u komu u jami Kita Gaćešina na južnom Velebitu tri stotine metara pod zemljom, spasili su noćas pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)

Speleolog Tomislav V. (37) izvučen je iz jame noćas u 2,20 sati, a osam sati ranije do njega se spustila liječnica koja mu je pomogla da iziđe iz dijabetičke kome i dođe k svijesti, kazao je za Hinu dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vedran Tešić

U akciji spašavanja sudjelovao je vojni helikopter te 70-ak ljudi, od kojih 40-tak speleoloških spasitelja iz devet HGSS-ovih postaja koji su upotrijebili oko 600 metara užeta, deset bušilica, više od stotinu karabinera, tri bivka, boce s kisikom te brojnu drugu tehničku i medicinsku opremu.

Speleologu iz Samobora pozlilo je jučer ujutro, nakon čega se njegov kolega satima penjao do površine da pozove pomoć.

Jama Kita Gaćešina dugačka je više od 19 kilometara i najdulja je jama u Hrvatskoj. Duboka je 561 metar i jedan je od najzahtjevnijih, ali i najzanimljivijih objekata u Hrvatskoj te se često istražuje. S obzirom na dubinu i dužinu, uobičajeni način istraživanja je bivakiranje, spavanje u unutrašnjosti jame.