IRAN

Izvodili vojne vježbe u svojim nuklearnim centralama

14.11.2010 u 16:03

Bionic
Reading

Iranske oružane snage izvodile su vojne vježbe u svojim nuklearnim centralama i pripremaju se za nove idućeg tjedna, kako bi isprobale sustav protuzračne obrane u zemlji, izvijestio je u nedjelju visoki vojni dužnosnik

'Ove godine smo izvodili taktičke vježbe u Fordu, Teheranu, Bušeru i Ispahanu', gdje su iranske nuklearne centrale, rekao je Ahmad Mighani, a prenijela je agencija Mehr, ne navodeći kada su se te vojne vježbe održale.

Novi petodnevni manevri trebaju početi u utorak. 'Održat će se u cijeloj zemlji radi poboljšanja obrambene sposobnosti', rekao je usto visoki dužnosnik, a prenijela je agencija Fars.

Sjedinjene Države i Izrael su zadnjih godina više puta tražile da se ne isključi mogućnost vojnog udara na Iran koji zapad optužuje da pod izlikom civilnog nuklearnog programa želi proizvesti atomsko oružje, premda Teheran to niječe.

Iranski vojni dužnosnik izjavio je u srijedu da će njegova zemlja 'uskoro' ispitati rakete S-300 proizvedene na njezinu teritoriju. 22. rujna ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zabranio je isporuku raketa S-300 Iranu - taj su ugovor kritizirali i Zapad i Izrael - na temelju UN-ove rezolucije kojom se Teheran kažnjava zbog njegova kontroverznog nuklearnog programa.