MAGUINDANAO, FILIPINI

Izvanredno stanje nakon pokolja 46 ljudi

24.11.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Broj žrtava pokolja počinjenog u južnoj filipinskoj pokrajini Maguindanao, vjerojatno u obračunu suparničkih klanova koji se natječu za izbore iduće godine, narastao je na 46, objavile su agencije u utorak pozivajući se na policijske izvore

MANILA - "Otkrili smo ukupno 46 tijela", rekao je policijski glasnogovornik Leodardo Espina za agenciju AFP u utorak.

Žrtve, pronađene na području oko grada Ampatuan u pokrajini Maguindanao, 930 kilometara južno od glavnoga grada Manile, ubijene su u pokolju što ga je počinilo 100 naoružanih napadača u ponedjeljak, piše agencija dpa.

Žrtve, među kojima je bilo novinara i zastupnika lokalne vlasti, te najmanje 14 žena, bile su otete u ponedjeljak na putu do ustanove gdje su trebale registrirati svoga kandidata za izbore iduće godine.

Pozivajući se na izvore rodbine žrtava, AFP piše da je pokolj organizirao guverner pokrajine koji raspolaže vlastitom privatnom milicijom kako bi spriječio svoga konkurenta da se kandidira za izbore 2010. .

Filipinska predsjednica Gloria Arroyo proglasila je u utorak izvanredno stanje na dijelu otoka.

Krvavi obračuni među suprotstavljenim klanovima, koji raspolažu i vlastitima naoružanim formacijama, nisu rijetkost na jugu Filipina gdje se godinama vodi i sukob između vojske i pobunjeničkih muslimanskih skupina.