VUKOVARSKO VIJEĆE U PAT POZICIJI

'Izvanredni izbori u Vukovaru su najviše u interesu SDP-a'

24.07.2013 u 15:52

Bionic
Reading

'Izvanredni izbori za Gradsko vijeće Vukovara u interesu su prije svih SDP-a i gradonačelnika Vukovara Željka Sabe', rečeno je na današnjim odvojenim konferencijama za novinare HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević koje su uslijedile nakon drugog neuspjelog pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća, javlja Večernji list

Marijan Pavliček, čelnik gradskog HSP-a AS, kaže kako taj interes pokazuje i činjenica da SDP nije u dva pokušaja imao svoje prijedloge za Mandatno povjerenstvo, a da u isto vrijeme odbija prijedloge HDZ-a i HSP-a AS-a, piše Večernji list.

'Govori se stalno o nekoj štednji, a sada ćemo radi novih izbora baciti 500.000 kuna', rekao je Pavliček.

I u HDZ-u slično razmišljaju podsjećajući da je u dva pokušaja konstituiranja ponovljen isti scenarij.

'Sve ovo oko Gradskog vijeća događa se radi interesa gradonačelnika Željka Sabe. Zbog lošeg zakona dobili smo i omjer od 12-12 u Gradskom vijeću, što je neprirodno. Ni danas nije riješeno pitanje popisa birača, pa tako Vukovar i dalje ima više birača od stanovnika. Uz veliku pompu je istican problem Vrgorca, dok Vukovar, kao sjedište županije, nitko niti ne spominje. Vlada očigledno po ovom pitanju radi selektivno', rekao je Penava podsjećajući i na međusobno suradnju SDP-a i SDSS-a.

U HDZ-u smatraju da je jedan od razloga što se ne može konstituirati Gradsko vijeće i interes uskog kruga osoba koje ne žele da vijeće, kao zakonodavna vlast, nadgleda ono što i kako radi izvršna vlast u gradu.

'Sve to je legitimno. Međutim, ako se već toliko zaklinjemo u interese Vukovara i njegovih građana, zašto se onda nije sjelo za stol s izbornim pobjednicima kako bismo probali pronaći neko rješenje', istakao je Penava.

Gradsko vijeće Vukovara ima 24 člana, pri čemu SDP i HDZ imaju po devet vijećnika, a SDSS i HSP dr. Ante Starčević po tri vijećnika. Međusobno se podržavaju HDZ i HSPAS te SDP i SDSS, tako da bi kod svake osjetljivije točke vijeće bilo u blokadi.