suradnja s bijelom kućom

Izraleski premijer i palestinski čelnik čestitali Bidenu pobjedu

08.11.2020 u 11:29

Bionic
Reading

Izraelski premijer čestitao je u nedjelju Joe Bidenu, "velikom prijatelju Izraela" izbornu pobjedu i odmah zahvalio poraženom Donaldu Trumpu na svemu što je učinio za Izrael, a u svojoj čestitci palestinski čelnik nada se obnoviti prekinutu suradnju s Bijelom kućom

Izraelski premijer čestitao je Bidenu u nedjelju rano ujutro, kao i Kamali Harris koja će postati prva potpredsjednica u američkoj povijesti.

"Joe i ja imamo duge i srdačne odnose već gotovo 40 godina, znam ga kao velikog prijatelja Izraela", napisao je na Twitteru Netanyahu.

"Radujem se raditi s oboma na budućem jačanju posebnog saveza kakav postoji između Sjedinjenih Dražva i Izraela", dodao je, kako prenosi njemačka agencija dpa.

Netanyahu je izgradio posebno bliske veze s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u protekle četiri godine i čekao je dulje od drugih svjetskih lidera da čestita Bidenu.

U svom mandatu Trump je priznao Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu, na koju pravo polažu i Palestinci, a priznao je izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni koju je Izrael oteo Siriji 1967. Šestodenvnim ratom te zadnjih mjeseci sponzorirao sporazume o normalizaciji odnosa s arapskim zaljevskim državama.

Netanayahu se u drugoj objavi na Twitteru posebno odužio Trumpu. 

"Hvala ti @realDonaldTrump na prijateljstvu koje si svjedočio državi Izraelu i meni osobno, za priznanje Jeruzalema i Golana, za to što si stajao uz nas u odnosu prema Iranu, za povijesne mirovne sporazume i zato što si američko-izraelski savez uzdignuo na dosad nedosegnute razine".

Predsjednik Palestinske vlasti Mahmud  Abas u čestitci Joeu Bidenu naznačio je da će palestinsko vodstvo sada odbaciti trogodišnji politički bojkot Bijele kuće.

"Čestitam izabranom predsjedniku Joeu Bidenu na pobjedi za predsjednika Sjedinjenih Država i čestitam izabranoj potpredsjednici Kamali Harris", stoji u izjavi iz Abasova ureda u Ramallahu na Zapadnoj obali.

"Radujem se suradnji s izabranim predsjednikom i njegovom administracijom u jačanju palestinsko-američkih odnosa radi postizanja slobode, neovisnosti, pravde i dostojanstva našeg naroda, kao i radu na postizanju mira, stabilnosti sigurnosti za sve u našoj regiji i u svijetu".

Palestinci su tri godine čekali na promjenu u Bijeloj kući u nadi da će 'resetirati' odnose s Washingtonom, piše Reuters.

Abas je prekinuo odnose s vladom predsjednika Trumpa pošto je ovaj u prosincu 2017. priznao Jeruzalem za  glavni grad Jeruzalem i odlučio u njeg preseliti veleposlanstvo Sjedinjenih Država.