više od 6000 zaraženih

Izraelski ministar zdravstva zaražen koronavirusom

02.04.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Izraelski ministar zdravstva i njegova žena zaraženi su koronavirusom i u izolaciji su, objavilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak

Yaakov Litzman (71) redovito se pojavljivao uz izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua objavljujući nove podatke o širenju pandemije i mjerama u borbi protiv nje.

Međutim Litzman je smanjio javne nastupe proteklih tjedana te je umjesto njega svakodnevno podatke iznosio glavni ravnatelj ministarstva zdravstva. Litzman i njegova supruga su dobro, objavilo je ministarstvo.

Netanyahu je u ponedjeljak bio negativno testiran na virus, nakon što je potvrđeno da je zaražen jedan parlamentarni zastupnik. Desničarski premijer (70) bio je u samoizolaciji do srijede navečer, no zasad se ne zna je li imao ikakav izravan kontakt s Litzmanom.

Izrael je prijavio 26 umrlih i više od 6000 zaraženih. Stroge mjere drže Izraelce u njihovim domovima. Tvrtke su zatvorene, a nezaposlenost je porasla na više od 24 posto.

Litzman vodi ultraortodoksnu židovsku stranku i pozvao je svoju zajednicu da se pridržava ograničenja ministarstva zdravstva pošto su neki rabini i članovi zajednice izrazili sumnju u opasnost virusa te se ljutili na naredbu za ostanak kod kuće.

Izraelski dužnosnici ultraortodoksne vjernike opisuju kao osobito sklone zarazi jer su njihovi okruzi često siromašni i prenapučeni.

Netanyahu je najavio nova ograničenja u srijedu kako bi spriječio kretanja oko Bnei Braka, ultraortodoksnog židovskog grada u kojemu je izbila neproporcionalno velika epidemija.

'Javnost sada mora slušati ministarstvo zdravstva', rekao je Litzman u intervjuu objavljenome u utorak u listu The Yedioth Ahronot.

'Danas sam predložio premijeru i ministru unutarnjih poslova da proglase karantenu za Bnei Brak', dodao je. 'Tamošnje stanje je strašno. Svakim danom koji čekamo ugrožavamo ljudske živote', upozorio je.