SLOBODA KRETANJA

Bella Hadid žestoko prozvala izraelskog ministra, evo što joj se nije svidjelo

25.08.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir i američka menekenka Bella Hadid posvađali su se ovaj tjedan u vezi izjava ministra koje su Palestinci ocijenili rasističkim.

U razgovoru na informativni kanal N12, krajnje desni ministar je izjavio da su ograničenja kretanja Palestinaca nužna zbog sigurnosti te da pravo na život i kretanje židovskih naseljenika nadilazi pravo na slobodno kretanje Palestinaca.

Palestinci se protive ograničenjima vezanim uz putovanja, uključujući i kontrolne točke koje je Izrael postavio na Zapadnoj obali, području na kojem djeluje njihova samouprava i koje vide kao dio svoje buduće države.

Ben-Gvir, koji živi na Zapadnoj obali u židovskom naselje Kiryat Arba blizu Hebrona, smatra da su ograničenja nužna kako bi njegova obitelj bila sigurna.

"Moje pravo, prava moje supruge i djece da mogu putovati cestama Judeje i Samarije su važnija od prava kretanja Arapa", rekao je Ben-Gvir, koristeći židovska, biblijska imena za Zapadnu obalu.

Bella Hadid, čiji je otac Palestinac, glasna je zagovornica prava Palestinaca i oštro je napala Ben-Gvira na Instagramu gdje je prati gotovo 60 milijuna ljudi.

"Nijedan život ne bi smio biti vrijedniji od drugog, nigdje ni u koje vrijeme, a posebno 2023. i nikako zbog nečije etničke pripadnosti, kulture ili čiste mržnje", napisala je Hadid.

Ben-Gvir joj je odgovorio da je "mrziteljica Izraela" i da je dijelila na IG-u samo dio njegova intervjua kako bi ga mogla ocrniti kao rasista.

Palestinci optužuju Izrael za apartheid, a Izrael odlužno odbacuje te optužbe.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u lipnju 1967., nakon Šestodnevnog rata u kojem je porazio Egipat, Jordan, Siriju i Irak.