USTRIJELJEN U GLAVU

Izraelske snage ubile palestinskog tinejdžera na Zapadnoj obali

01.05.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Izraelska vojska je ubila 17-godišnjeg mladića tijekom racije na Zapadnoj obali, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak. Mladić je ustrijeljen u glavu u gradu Jerihonu, reklo je ministarstvo

Izraelska vojska je rekla da su naoružani Palestinci počeli pucati na vojnike tijekom akcije uhićenja osoba osumnjičenih za terorizam nakon čega su vojnici uzvratili vatru. Ukupno 17 Palestinaca je uhićeno tijekom noći u Zapadnoj obali.

Napetosti su mjesecima visoke u Izraelu i Palestini dok se Palestinci redovito sukobljavaju s izraelskom vojskom u Zapadnoj obali. Vojska tamo češće provodi racije otkako je zabilježen niz napada.

Do posljednje smrti je došlo nakon što je 16-godišnji Palestinac ubijen tijekom sukoba s izraelskim vojnicima u Betlehemu u petak. Vojska je rekla da je desetak Palestinaca prvotno počelo bacati kamenje na vojnike.

Gotovo 100 Palestinaca je ubijeno od početka godine, većina u izraelskim vojnim operacijama, a drugi u sukobima ili vlastitim napadima. Sedamnaest Izraelaca, Ukrajinac i Talijan su u istom razdoblju poginuli u napadima.

  • +5
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Izrael je 1967. osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem, gdje sada živi više od 600.000 izraelskih doseljenika. Međutim, Palestinci traže ta područja za nezavisnu državu Palestinu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.