16. subota

Ne prestaju prosvjedi u Izraelu: Tisuće na ulicama zbog pravosudne reforme

22.04.2023 u 23:25

Bionic
Reading

Tisuće ljudi ponovno su izašle u subotu na ulice Izraela u obranu demokracije, a protiv kontroverzne pravosudne reforme unatoč tome što ju je vjersko-desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua odgodila.

Glavni skup održan je u Tel Avivu 16. subotu zaredom. Prosvjednici su mahali izraelskim zastavama te istaknuli transparente kojima poručuju da će braniti demokraciju.

"Nastavljajući planove za udar na pravosuđe, vlada još dublje dijeli izraelsko društvo, šteti gospodarstvu i sigurnosti Izraela", rekli su organizatori.

Prosvjedi su održani na oko 100 lokacija diljem Izraela, prema priopćenju organizatora.

Otkako je početkom siječnja najavljena reforma, deseci tisuća Izraelaca okupljaju se svaki tjedan kako bi kritizirali nacrt zakona i vladu koju je Netanyahu sastavio u prosincu, a obuhvaća i krajnju desnicu.

Proslava 75. godišnjice države Izrael idućeg tjedna odvijat će se u sjeni novih prosvjeda.

Protivnici reforme najavili su "najveće demonstracija u povijesti Izraela" upravo na dan kada počnu proslave u utorak navečer.

Vlada želi reformom, među ostalim, smanjiti ovlasti Vrhovnog suda za koji kaže da je politiziran pa bi parlament u budućnosti mogao poništiti odluke Vrhovnog suda jednostavnom većinom glasova.

  • +5
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Kritičari reforme smatraju da bi mogla utrti put neliberalnom i autoritarnom skretanju.

Pod pritiskom organizacija civilnog društva te protivljenja i unutar same koalicijske vlade i vojske, Netanyahu je odgodio kontroverzni zakon krajem ožujka kako bi "omogućio dijalog": 

Oporba, međutim, ne vjeruje da će vlada postići kompromis, a do sada gotovo nikakav napredak nije postignut

Kritičari upozoravaju da Netanyahuova planirana reforma ugrožava razdvojenost sudske od izvršne vlasti i da bi vlada mogla progurati reformu po ubrzanom postupku kada počne parlamentarno zasjedanje 30. travnja.