pod vodstvom ben-gvira

Izraelska vlada dala zeleno svjetlo za osnivanje nacionalne garde

03.04.2023 u 03:11

Bionic
Reading

Izraelska vlada dala je zeleno svjetlo za utemeljenje nacionalne garde pod vodstvom ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, pišu u nedjelju izraelski mediji.

Vlada je odobrila rezove proračuna svih ministarstava kako bi financirala taj kontroverzni projekt, objavilo je nekoliko izraelskih medija.

Nekoliko ministarstava isprva se protivilo projektu, ali se ipak složilo zbog pritiska premijera Benjamina Netanyahua, dodaju mediji. Proračun za projekt iznosi 1 milijardu šekela (oko 255 milijuna eura).

Vođa opozicije Yair Lapid osudio je potez putem Twittera te ga nazvao "smiješnim i vrijednim prijezira", te je rekao da su članovi vlade izabrali "privatnu vojsku razbojnika" na uštrb zdravstva, obrazovanja i sigurnosti.

Bivši načelnik vojnog stožera Gadi Eisenkot ranije je kazao da se radi o "ozbiljnom incidentu koji destabilizira osnovna načela upotrebe sile u zemlji te ju ugrožava."

Prema Ben-Gvirovim planovima, jedinica će raditi paralelno uz policiju i vojsku te će se baviti "građanskim nemirima" diljem zemlje.

Ben-Gvir, tvrdolinijski je židovski doseljenik iz okupirane Zapadne obale koji je ranije bio osuđivan za podržavanje terorizma i poticanje neprijateljstva prema Arapima, koji čine 21 posto izraelske populacije.

Kritičari upozoravaju da bi snage od oko 2 tisuće vojnika mogao usmjeriti protiv antivladinih demonstranata ili palestinske i arapske populacije.

Netanyahu se složio s Ben-Gvirovim zahtjevom za stvaranje nacionalne garde kako bi izbjegao ostavku toga ministra.

Ben Gvir prijetio je da će dati ostavku ako Netanyahu otkaže kontroverzne reforme u izraelskom pravosuđu, suočen s višemjesečnim prosvjedima.

Arapski političari nacionalnu su gardu prozvali Ben-Gvirovom osobnom paravojskom.

Drugi članovi opozicije optužili su Ben-Gvira da uz pomoć novih snaga nastoji suzbiti prosvjede protiv vladinog plana o pravosudnim reformama.