SUMNJIVA SLUŽBENA VERZIJA

Izraelska policija ubila mladića u Jeruzalemu, spremaju se prosvjedi

01.04.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Izraelska policija ubila je 26-godišnjaka u Jeruzalemu blizu džamije Al-Aksa jer se navodno domogao policijskog oružja, no očevici i neki izraelski portali dvoje u policijsku verziju događaja

Policija je kazala da je mladić pri ispitivanju zgrabio pištolj policajca te ispalio dva metka prije nego li je ubijen.

Muškarac je podrijetlom bio iz arapskog sela u blizini pustinje Negev na jugu Izraela. Novine Haaretz izvijestile su da je nedavno završio medicinsku školu.

Prema izraelskom novinskom portalu ynet, svjedok je kazao da je čovjek ustrijeljen pošto je pritekao u pomoć ženi koja se našla u sukobu s policijom. Te tvrdnje policija je odbacila kao neistinite.

Obitelj 26-godišnjaka od policije zahtijeva objašnjenje te objavu snimke pucnjave.

Glasnogovornik policije kazao je da nije bilo kamera u blizini koje bi zabilježile incident te da kamere sigurnosnih snaga u tom području nisu mogle snimiti taj događaj. Nekoliko izraelskih medija bacilo je sumnju na službenu verziju događaja.

Dvodnevni opći štrajk najavljen je u selu 26-godišnjaka u subotu. I drugi arapski gradovi u Izraelu planiraju se pridružiti prosvjedu u nedjelju.

Incident se navodno dogodio na ulazu u džamiju Al-Aksa, trećeg najsvetijeg mjesta islama, no i o području svetom židovima koji ga nazivaju Brdo hrama. Prema službenim brojkama, više od 200 tisuća muslimana ondje je obilježilo drugi petak ramazana.

Prije početka muslimanskog mjeseca posta, strahovalo se da će se napeta sigurnosna situacija u državi pogoršati. Prema policiji, prvi je tjedan prošao bez većih incidenata.

  • +19
Prosvjedi u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zadnjih dana strane prijestolnice izrazile su zabrinutost zbog mogućeg nasilja jer i kršćanski Uskrs i židovski Pesah padaju u vrijeme ramazana, a od početka godine izbio je novi val izraelsko-palestinskog nasilja no intenzitet je pao prije tjedan dana, piše agencija AFP.

Nasilni sukobi Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga posljednjih godina opetovano su se događali u području oko džamije Al-Aksa. Situacija je 2021. eskalirala u 11-dnevni sukob između Izraela i vladajuće stranke Gaze Hamasa.