ostanak znači zatvor

Izrael započeo deportaciju tisuća Afrikanaca, žrtve Holokausta otvoreno stale u njihovu obranu

05.02.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Izraelske vlasti započele su u ponedjeljak distribuciju deportacijskih obavijesti tisućama afričkih migranata koji žive u židovskoj državi

Kako javlja agencija AP, službeni Izrael u deportacijskim obavijestima poručuje migrantima kako imaju rok od 60 dana da prihvate ponudu i napuste zemlju te odu u neimenovanu afričku zemlju.

Izrael migrantima nudi jednokratnu pomoć u iznosu od 3500 dolara te avionsku kartu u jednom smjeru. Oni pak koji odbiju ponudu i ne napuste Izrael do 1. travnja mogli bi se suočiti sa zatvorskom te novčanom kaznom.

Prema službenim podacima, u Izraelu se nalazi 38.000 afričkih migranata, većinom iz Eritreje i Sudana, koji su stigli bježeći od ratova u njihovim domovinama. Od 38.000 afričkih ilegalaca, njih 1420 nalazi se u prihvatilištima. Upravo su nejasnoće vezane za njihovo krajnje odredište na Crnom kontinentu izazvale strahove jer se migranti plaše kako bi mogli završiti u ratom poharanoj Ruandi.

Proces deportacije Afrikanaca iz Izraela potaknuo je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno se pohvalivši time kako je zasad vraćeno već 20.000 migranata te kako je cilj deportirati sve afričke ilegalce iz Izraela.

Afrička zajednica u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U svojem nedavnom govoru Netanyahu je nazočnost migranata u Izraelu opisao kao prijetnju tamošnjem društvenom poretku i 'židovskom karakteru', a jedan od ministara ilegalce je otvoreno nazvao 'tumorom izraelskog društva'.

Planovi za deportaciju izazvali su bijesne reakcije u Izraelu te su skupine vojnih pilota, liječnika, pisaca, rabina i preživjelih žrtava Holokausta pozvale vlasti da ih obustave, tvrdeći kako deportacije nisu etične te da će narušiti sliku Izraela kao utočišta za židovske migrante.