REVOLUCIONARNA ODLUKA

Izrael odobrio rodiljni dopust homoseksualcu

16.03.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Nacionalni institut za osiguranje u Izraelu odobrio je prvi rodiljni dopust za par homoseksualaca u povijesti

Yonatan Gher, direktor nevladine organizacije Otvorena kuća ponosa i tolerancije, dobio je 64 dana plaćenog dopusta povodom rođenja svog biološkog sina kojeg je rodila surogat majka u Indiji, izvijestio je izraelski dnevnik Haaretz.

Njegov partner je započeo službenu proceduru usvajanja, tako da će dijete, kako se očekuje, biti priznato i kao njegovo.

Sve je počelo još prije dvije godine, kada je par shvatio da samci ili par homoseksualaca teško mogu usvojiti djecu u Izraelu. Njih se dvojica također nisu htjela obvezati na zajedničko roditeljstvo s nekom Izraelkom, ne želeći dijete izložiti traumi sličnoj razvodu. Umjesto toga, odlučili su se na in vitro oplodnju preko klinike u Mumbaiju i izabrali donatora jajne stanice i surogat majku.

U Izrael su se vratili s djetetom u studenom prošle godine i Gher je uzeo dopust na poslu, a početkom ožujka je zatražio da mu odsutnost s posla financira Institut za osiguranje. Bio je veoma iznenađen kad mu je za nekoliko tjedana stigao pozitivan odgovor.

Međutim, odgovor o pokriću troškova u iznosu od 130.000 šekela, odnosno 24.000 dolara, koji uključuju i proceduru umjetne oplodnje, još nije stigao.

Njihova odvjetnica Irit Rosenblum je pohvalila odluku Instituta za osiguranje ocijenivši je važnim kamenom temeljcem za izjednačavanje prava homoseksualnih obitelji s onima istog spola.

Okružni sud u Tel Avivu trenutno razmatra zahtjev dvojice muškaraca koji traže rodiljni dopust nakon što im je surogat majka u SAD-u rodila kćerkicu.