ODLUČNO I UČINKOVITO

Izrael oborio tajanstvenu bespilotnu letjelicu

07.10.2012 u 11:55

Bionic
Reading

Izraelske zračne snage u subotu su oborile bespilotnu letjelicu koja je ušla u prostor južnog dijela Izraela, priopćila je izraelska vojska, no ostaje nejasno odakle je letjelica došla

Letjelica je prvo uočena iznad Sredozemlja u području Pojasa Gaze, rekla je glasngovnornica vojske Avital Leibovich. Zrakoplovi izraleske vojske nadzirali su je i pratili prije no što su je oborili nad šumom u nenastanjenom području u blizini granice sa Zapadnom obalom.

Glasnogovornica je rekla da je letjelica oborena nakon što je preletjela oko 55 kilmetara nad pustinjom Negev.

Ministar obrane Ehud Barak akciju obaranje letjelice pohvalio kao 'odlučnu i učinkovitu'.

'S velikom ozbiljnošću gledamo na pokušaj da se naruši izraelski zračni prostor i razmotrimo ćemo naš odgovor u odgovarajućem vremenu', rekao je Barak u izjavi. Izvori iz izraleskih službi sigurnosti su rekli da letjelica vjerojatno nije došla iz Pojasa Gaze, a još nije poznato je li bila naoružana. Izraelski vojnici pretražuju područje pada u potrazi za ostacima letjelice.

Libanonski Hezbolah koji uživa iransku potporu najmanje je jednom poslao bespiltonu letjelicu nad Izrael, a 2010. godine je izraelski zrakoplov oborio balon bez posade nad Negevom u blizini izraelskog nuklearnog reaktora Dimone.