NE NAZIRE SE MIR

Izrael nastavlja bombardirati Gazu

11.01.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Izraelski zrakoplovi i topništvo nastavili su u nedjelju bombardirati grad Gazu nakon što je Izrael zaprijetio da će intenzivirati ofenzivu protiv Hamasa, u kojoj je u 16 dana ubijeno više od 850 Palestinaca

Unatoč sve većem broju žrtava i razaranjima, Hamasov čelnik u egzilu Khaled Meshaal odbacio je mogućnost pregovora o prekidu vatre dok ne prestane nasilje

'Neka se Izrael prvo povuče, neka prvo stane agresija, neka se otvore prijelazi onda se može razmatrati pitanje primirja', rekao je Meshaal u Damasku u govoru koji je prenijela televizija.

Ignorirajući poziv Vijeća sigurnosti UN-a na trenutačni prekid vatre, izraelska vojska nastavila je akcije na palestinskim područjima napavši prije zore nekoliko četvrti Gaze.

Poginulo je četvero Palestinaca, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno, prema bolničkim izvorima.

Prema očevicima, izraelski tenkovi ušli su u zoru u četvrt šeika Adžlina, u pregrađu grada. Bombardirana je također četvrt Tall al-Hawa u središtu grada te Zeitun.

Prema palestinskim izvorima, u izraelskoj ofenzivi u pojasu Gaze poginulo je najmanje 854 Palestinaca, među kojima 270 djece i 98 žena. Ozlijeđeno je više od 3.490 ljudi.

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 550 militanata, 250 u zračnim napadima i 300 u kopnenoj ofenzivi.
Na izraelskoj strani poginulo je troje civila i 10 vojnika.