UDŽBENICI U VJERSKIM ŠKOLAMA

Izrael naredio uklanjanje poglavlja o spolnom odgoju

05.09.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Izraelsko Ministarstvo obrazovanja zatražilo je od izdavača školskih udžbenika da uklone poglavlja o ljudskoj reprodukciji, trudnoći i prevenciji spolno prenosivih bolesti iz knjiga koje se koriste u državnim vjerskim srednjim školama, kao i iz priručnika za nastavnike, piše Haaretz. Kritičari kažu kako izmjene sadržaja školskih udžbenika predstavljaju kapitulaciju pred ultraortodoksnim ekstremizmom

Nekoliko izdavača već je započelo s uvođenjem promjena koje su zatražene krajem lipnja. Revidirani udžbenici će biti poslani u Ministarstvo na odobrenje u narednim tjednima.

Ministarstvo je zatražilo promjene na nagovor službenika koji rade u državnom vjerskom školskom sustavu, piše Haaretz.

Ovo će biti prvi put da je uvedena razlika između znanstvenih tekstova koji se koriste u vjerskim školama i onih koje se koriste u sekularnim školama. Do sada su sve državne škole, bilo vjerske ili sekularne, koristile iste znanstvene tekstove.

Uklanjanje poglavlja o reprodukciji znači da ni u jednom trenutku tijekom svog školovanja učenici u vjerskim školama neće učiti o reprodukciji sa znanstvenog stajališta, osim ako ne odaberu biologiju u kasnijim razredima u srednjoj školi.

Trenutačno srednjoškolski znanstveni udžbenici imaju poglavlja o životinjskoj, biljnoj i ljudskoj reprodukciji. Poglavlje o ljudskoj reprodukciji uključuje ilustracije muškog i ženskog reproduktivnog sustava, oplodnju jajašca, kao i objašnjenja o menstrualnom ciklusu, piše Haaretz. Gotovo da ne postoje slike ljudskog tijela, samo ilustracije pa čak se ni one ne stavljaju u kontekst cijelog tijela.