iskren dijalog

Izrael i SAD surađivat će u sprečavanju nuklearno naoružanog Irana

27.03.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Izrael i Sjedinjene Države surađivat će u sprečavanju nuklearno naoružanog Irana unatoč neslaganjima koje imaju u pogledu novoga nuklearnog sporazuma, rekao je u nedjelju izraelski ministar vanjskih poslova

"Imamo neslaganja u vezi s nuklearnim sporazumom i njegovim posljedicama, no otvoren i iskren dijalog dio je snage našeg prijateljstva", rekao je Yair Lapid u Jeruzalemu za vrijeme zajedničke konferencije za novinare s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

"Izrael i Sjedinjene Države nastavit će surađivati u sprečavanju nuklearnog Irana", dodao je.

Posebni američki izaslanik za Iran Robert Malley rekao je u nedjelju kako nije uvjeren u to da je nuklearni sporazum između svjetskih sila blizu nakon 11 mjeseci pregovora u Beču koji su u zastoju.

Neuspjeh u naporima da se obnovi sporazum mogao bi nositi rizik regionalnog rata ili voditi još oštrijim zapadnim sankcijama protiv Irana i do kontinuiranog pritiska na svjetske cijene nafte koje već jesu visoke zbog ukrajinskog sukoba, rekli su analitičari.

"Ne mogu biti uvjeren da je blizu ... prije nekoliko mjeseci također smo mislili da smo dosta blizu", rekao je Malley na međunarodnom Forumu u Dohi.

"U svakim pregovorima kad tako dugo ostaju otvorena pitanja, nešto vam govori o tome kako je teško premostiti jaz", rekao je.

Njegova ocjena pregovora u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. došla je nakon što je Kamal Harazi, viši savjetnik iranskoga vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, rekao da bi dogovor mogao uskoro biti postignut.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odustao je od nuklearnog sporazuma 2018., što je potaknulo Teheran da počne kršiti nuklearna ograničenja postavljena sporazumom otprilike godinu dana kasnije, a višemjesečni pregovori o njegovu oživljavanju pauzirani su ranije ovog mjeseca nakon što je Rusija predstavila novu prepreku.

Rusija je kasnije rekla da je dobila pismena jamstva da će moći obavljati svoj posao kao strana u sporazumu, sugerirajući da bi Moskva mogla dopustiti da se on oživi.

Harazi je rekao kako je za ponovno oživljavanje sporazuma od vitalne važnosti da Washington ukloni oznaku strane terorističke organizacije za iransku Islamsku revolucionarne gardu (IRGC), elitnu postrojbu koja je podređena Hameneiju.

Upitan o potencijalnoj promjeni statusa Malley je rekao: "Naše mišljenje o IRGC-u je da će mnoge sankcije prema IRGC-u ostati. Ovo nije dogovor kojim se namjerava rješavati to pitanje", rekao je.