(NE)SLOBODA GOVORA

Izrael će zabraniti riječ 'nacist'?

18.01.2014 u 08:03

Bionic
Reading

Izraelski parlament u srijedu je dao preliminarnu suglasnost prijedlogu zakona prema kojem bi nazivanje nekoga nacistom ili bilo kojim drugim nazivom povezanim s Trećim Reichom, ili korištenje simbola Holokausta u needukativne svrhe postalo kazneno djelo. Kazne bi se protezale od 29.000 dolara ili do šest mjeseci zatvora, piše New York Times

Oni koji podupiru ovaj zakon kažu da je on odgovor na rastući val antisemitizma u svijetu, ali i u izraelskoj politici i među tinejdžerima.

No kritičari, uključujući i neke koji imaju duboke veze s Holokaustom, kažu da je predloženi zakon opasan jer ograničava slobodu govora i nemoguće ga je provesti, piše New York Times.

'Kroz obrazovni proces, u duhu javne rasprave trebate raditi na tom problemu da se zna što se javno smije reći, a što ne', kazao je Avner Shalev, direktor memorijalnog muzeja Holokausta Yad Vashem.

Prijedlog zakona ima podršku vladajuće koalicije.

Premijer Benjamin Netanyahu i ostali političari rutinski se pozivaju na Holokaust kada upozoravaju na iranske nuklearne prijetnje naglašavajući kako židovski narod sada ima koja će ih zaštititi.

Najmanje desetak europskih zemalja, zajedno s Brazilom već zabranjuju korištenje nacističkih simbola i zastava. I Ruanda je zabranila 'ideologiju genocida' koja se definira kao svaki oblik govora ili radnji za koje se smatra da podržavaju ili promiču genocid. No druge zemlje ne brane riječ 'nacist i ostale riječi koje imaju veze s tom i svime što se povezuje s nacizmom i režimom Trećeg Reicha i onih koji ga vodili', kako stoji u prijedlogu novog izraelskog zakona.

Kako piše New York Times, europski su zakoni jasno usmjereni na neonacizam i antisemitizam, a čini se da Izrael više reagira na pojmovnoj trivijalizaciji.