DOGOVOR VLADE I OPORBE

Izmjena Ustava do kraja godine

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 12.10.2009 15:10
  • Objavljeno 12.10.2009 u 14:21
Milanović i Kosor

Milanović i Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Nakon sastanka Vlade i oporbe u Banskim dvorima, dogovoreno je da se što prije ide u izmjene Ustava. Vladini prijedlozi već će se sutra naći na saborskom Odboru za Ustav, a prekosutra u Saboru, dok će oporbeni prijedlog biti spreman za nekoliko dana

Najvažnije izmjene Ustava odnosit će se na usklađivanje pravne stečevine sa stečevinom Europske unije i četiri pregovaračka poglavlja, prvenstveno na bolno poglavlje 23 o pravosuđu.

Oporba ima i druge prijedloge koji će biti na stolu za nekoliko dana. Šef SDP-a Zoran Milanović nije htio reći koji su to, ali je istaknuo da će od danas 'ozbiljno pristupati procesu', jer imaju negativno iskustvo zbog donošenja zakona na brzinu. 'Znamo svi koji su to zakoni. Prijedlog oporbe je u finalnoj fazi, smatramo da je kvalitetan i da će javnost za nekoliko dana otkriti o čemu je riječ', kazao je Milanović.

Mediji su objavili da su se na sastanku ovog vikenda u Klenovniku SDP, HNS i IDS dogovorili da će, osim dvotrećinske većine za izbor sudaca, tražiti i da u Ustav uđe odredba kojom se proračun donosi kvalificiranom većinom u Saboru. Također je spomenut i prijedlog da uz Slovence i Bošnjake u preambulu Ustava uđu i Romi.

Kosor vjeruje da će se s oporbom dogovoriti oko izmjene Ustava i kaže: 'Ne tražim samo dvotrećinsku većinu, nego sam optimistična i vjerujem da ćemo imati prijedlog Ustava za koji će dignuti ruku svi zastupnici i zastupnice u Saboru.' Kosorica je iznimno zadovoljna razgovorom s oporbom pa kaže da je današnji sastanak dokaz suradnje te razumijevanja Vlade i oporbe oko temeljnih pitanja za Hrvatsku.

Kosor je najavila da će se za desetak dana sastati u istom sastavu, dok će se u međuvremenu skupina sastavljena od pozicije i opozicije dogovoriti o detaljima, jer 'oko političkog okvira načelno smo se dogovorili'. Na pitanje hoće li izmjene Ustava biti gotove do kraja godine, Kosor je rekla da ne treba čekati, jer je dio izmjena važan za zatvaranje poglavlja u pregovorima s EU-om. 'Sada imamo zamah pa treba držati ritam i s izmjenama dočekati sljedeću međuvladinu konferenciju', istaknula je.

'Već u srijedu Vladin će prijedlog biti na plenarnoj sjednici Sabora i tamo će se u jednom trenutku susresti s budućim prijedlogom oporbe', rekao je predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks.

Stari prijedlozi opozicije, primjerice odabir ustavnih sudaca dvotrećinskom većinom, još nisu raspravljeni. Šeks misli da će taj prijedlog biti prihvaćen, a istaknuo je i da je njemu prihvatljiv.

Kad svi prijedlozi budu na stolu, formirat će se oporbeno-vladajuća skupina koja će dodatno usuglasiti prijedloge.

Što se tiče popisa birača, Šeks je rekao da je to stvar zakona, a ne Ustava i 'stvar čišćenja popisa birača od mrtvih duša ili duša koje nemaju prebivalište u Hrvatskoj'. Za kraj je napomenuo da je realist i da će ustavne promjene biti donesene do kraja godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi