POMAHNITALA POLJAKINJA

Izmasakrirala djecu 'tjerajući vraga' u SAD-u

02.11.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Susjedi bračnog para Placowska u Illinoisu svjedočili su njihovim verbalnim, ali ne i fizičkim okršajima. Vozač kamiona Artur Plackowska kaže da mu je supruga nedavno rekla da ga voli. Što je 40-godišnju imigranticu iz Poljske Elzbietu Placowsku nagnalo na svirepo ubojstvo dvoje djece, vlastitog sedmogodišnjeg sina i petogodišnje djevojčice koja joj je povjerena na čuvanje?

'Osjećala je da njezin suprug ne cijeni koliko je dobra žena i majka. Rekla je istražiteljima da je mislila kako će ubojstvom (sina) Justina povrijediti muža onoliko koliko je ona povrijeđena u toj vezi', izjavio je Robert Berlin, državni tužitelj okruga DuPage.

Okrutno ubojstvo šokiralo je dinamično, gusto naseljeno predgrađe Chicaga. Tužitelj je dodao da se 40-godišnja imigrantica iz Poljske požalila da joj je suprug običavao donositi poklone i cvijeće, no ona mu je zamjerila što je kući bio samo vikendima, dok je ona morala cijeli tjedan raditi kao služavka, što joj je bilo ispod časti.

Šef policije u Napervilleu rekao je da je mjesto zločina bio najstrašniji prizor koji je vidio u tri desetljeća karijere.

Istražitelji su u četvrtak otkrili da je Plackowska naredila sinu Justinu i petogodišnjoj Oliviji Dworakowski da kleče na podu i mole se. Tada ih je napala, zadajući im stotinjak uboda nožem. Dok su je oni molili da ih poštedi, sinu je govorila da će završiti u raju. Berlin je izkavio da je Olivia ubijena kao svjedok napada na Justina.

Istražitelji koji su nekoliko sati kasnije provalili u zaključani stan zatekli su dječja tijela u spavaćoj sobi, čiji su zidovi bili crveni od krvi. Neposredno uoči ubojstva, Justin i Olivia sretno su skakali po krevetu.

Olivijino tijelo bilo je na krevetu, a Justinovo na podu tik uz krevet. Imao je ubodne rane na glavi, licu, vratu i leđima. Istražitelji su zaključili da im je vrat prerezan.

Ubojstvo se dogodilo u kući Olivijine majke, medicinske sestre koja je radila noćnu smjenu. Plackowskoj, koja je nasmrt izbola i dva obiteljska psa, već ranije je ostavljala Oliviju na čuvanje.

Pronađena su dva krvava noža, jedan u sudoperu, a drugi u automobilu Plackowske. Okupana krvlju i sa porezotinama na rukama, mahnita žena odvezla se u obližnju Katoličku crkvu. S obzirom da su ulazna vrata bila zaključana, nazvala je crkvu i ostavila poruku da je 'učinila nešto loše' i da treba pomoć. Potom je otišla do kuće svoje prijateljice, gdje je bio njezin odrasli sin, i rekla da je opljačkana.

Istovremeno, Olivijina majka Marta Dworakowski vratila se kući i ustanovila da su vrata zaključana. Prijavila je nestanak kćeri, a policija je potom provalila u kuću.

Plackowska je uhićena u kući svoje prijateljice. U početku je tvrdila da je uljez upao u stan i ubio djecu dok je ona pušila izvan kuće. Nakon toga ispričala je da se borila s vragom i pokušavala istjerati zlo iz djece. Konačno, priznala je da je ubila djecu u napadu ljutnje na svog supruga.

Njezin muž Artur ne smatra da su imali problema.

'Dan prije (ubojstva) rekla mi je da me voli', izjavio je Artur u razgovoru za Associated Press prije nego što je spustio slušalicu, želeći se fokusirati na sahranu svog sina.

Susjed, međutim, tvrdi da se bračni par povremeno glasno svađao. 'Događalo se to jednom svaka dva mjeseca', rekao je Victor Tuckenberry.

Imali su i novčanih problema: 2009. proglasili su bankrot, a ovrha na njezino ime provedena je 2007. godine.

Plackowska je u SAD stigla iz Poljske s turističkom vizom prije 12 godina, te još nije dobila američko državljanstvo. Protiv nje se ne vode nikakvi postupci, nema kaznene evidencije, samo jedan prekršaj zbog vožnje pod utjecajem alkohola od prije 10 godina.

Na saslušanju u četvrtak Plackowska je uglavnom šutjela. Progovorila je samo kako bi potvrdila da nema novca za odvjetnika, te joj je dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.