TRUDEAU U AFERI

Izlet na privatni otok bogataša mogao bi skupo koštati kanadskog premijera

17.01.2017 u 10:51

Bionic
Reading

Kanadsko tijelo za etički nadzor istražuje je li premijer Justin Trudeau prekršio zakone o sukobu interesa otišavši na novogodišnji odmor na otok na Bahamima koji posjeduje Aga Khan, što je prva takva istraga jednog premijera

Trudeau je suočen s oporbenim pitanjima o svojem putu na Otok Bell, privatni otok bogataša Age Khana, koji se nalazi u nacionalnom parku na Bahamima. Prošli tjedan je rekao da je tamo odletio privatnim helikopterom.

U pismu jednom konzervativnom zastupniku s nadnevkom 13. siječnja Mary Dawson savezna povjerenica za sukob interesa i etiku, je rekla kako je "započela istragu" da bi utvrdila da li je Trudeauov put prekršio zakon o sukobu interesa.

Istraga bi mogla naštetiti Trudeau, koji je popularan iako njegovi Liberali imaju problema sa spornim troškovima, među kojima i ministra zdravstva zbog korištenja usluge luksuznih automobila u posjedu stranačkog pristaše.

Zadnja liberalna vlada, koja je izgubila vlast 2006., bila je okaljana korupcijskim sponzorskim skandalom u kojem su financijska sredstva ilegalno usmjeravana prema pristašama u Quebecu i Liberalnoj stranci.