IZBORI U nizozemskoj

Izlazne ankete: Rutte u velikoj prednosti pred islamofobom Wildersom

15.03.2017 u 21:57

Bionic
Reading

Aktualni nizozemski premijer Mark Rutte, odnosno njegova stranka VVD, prema prvim izlaznim anketama vodi na izborima u Nizozemskoj. Prema anketama, VVD osvaja 31 od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu

Rutteov najveći oponent Geert Wilders i njegova stranka PVV osvajaju 19 zastupničkih mjesta, tek četiri više od zadnjih izbora. Po 19 mjesta imaju i socijalno-liberalni D66 te kršćansko-demokratski CDA.

Ove je izbore obilježila i velika izlaznost birača, a očekuje se da bi mogla doseći i 81 posto.

Kampanju su obilježila pitanja identita i imigracije u zemlji sa 17 milijuna stanovnika, nagriženoj posljednjim diplomatskim krizama u Turskoj.

Nakon Brexita u Velikoj Britaniji i pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, sve oči su uperene u stranku islamofobnog zastupnika Geerta Wildersa kojem je prema posljednjim anketama popularnost pala, nakon što je mjesecima vodio. 'Pričekajmo rezultate', rekao je ranije taj zastupnik novinarima. 'Mislim da događaji u Sjedinjenim Državama i možda u nekim europskim zemljama pokazuju da normalni ljudi žele ponovo biti suvereni u vlastitoj zemlji', rekao je. Već se više puta dogodilo da su se Wildersovi rezultati na izborima srozali u odnosu na predviđanja.

U drugom dijelu grada premijer Mark Rutte je pokušao pretvoriti izbore u dvoboj s Wilderom i ustvrdio da su izbori ključni. 'Želim da Nizozemska bude prva zemlja koja prekida loš populizam i domino učinak', rekao je Mark Rutte u pozivu stanovništvu, govoreći o Brexitu i predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.