BAROMETAR POPULIZMA

Nizozemci pohrlili na birališta na povijesnim izborima

15.03.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Ispred birališta u Nizozemskoj se protežu redovi jer su se Nizozemci u srijedu masovno odazvali na parlamentare izbore, koje smatraju barometrom populizma i krajnje desnice u Europi

Bez obzira na brojne neodlučne, trećina od 12,9 milijuna birača je već ispunila svoj glasački listić prije 14 sati po lokalnom vremenu, prema institutu Ipsos. Na posljednim parlamentartnim izborima 2012. stopa sudjelovanja je u isto vrijeme iznosila 27 posto.

Kampanju su obilježila pitanja identita i imigracije u zemlji sa 17 milijuna stanovnika, nagriženoj posljednjim diplomatskim krizama u Turskoj.

Nakon Brexita u Velikoj Britaniji i pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, sve oči su uperene u stranku islamofobnog zastupnika Geerta Wildersa kojem je prema posljednjim anketama popularnost pala, nakon što je mjesecima vodio. "Pričekajmo rezultate", rekao je taj zastupnik novinarima. "Mislim da događaji u Sjedinjenim Državama i možda u nekim europskim zemljama pokazuju da normalni ljudi žele ponovo biti suvereni u vlastitoj zemlji", rekao je. Već se više puta dogodilo da su se Wildersovi rezultati na izborima srozali u odnosu na predviđanja.

U drugom dijelu grada premijer Mark Rutte je pokušao pretvoriti izbore u dvoboj s Wilderom i ustvrdio da su izbori ključni. "Želim da Nizozemska bude prva zemlja koja prekida loš populizam i domino učinak", rekao je Mark Rutte u pozivu stanovništvu, govoreći o Brexitu i predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Birači se mogu izjasniti od 20 sati. Prve izlazne ankete se očekuju nakon 20 sati.