DANAS IZLAZE NA BIRALIŠTA

O novoj nizozemskoj vladi odlučit će male stranke

15.03.2017 u 06:31

Bionic
Reading

Građani Nizozemske, njih 12,9 milijuna s biračkim pravom, izaći će danas na parlamentarne izbore, na kojima će sudjelovati 28 stranaka, odnosno 1.114 kandidata koji se bore za 150 zastupničkih mjesta. Prema procjenama analitičara, glavna borba vodit će se između Liberalne stranke (VVD) nizozemskog premijera Marka Ruttea i Stranke za slobodu (PVV) ekstremnog desničara Geerta Wildersa

Prema posljednjim rezultatima anketa, Wildersova euroskeptična i antiislamska stranka mogla bi postići najbolje rezultate od svojeg nastanka 2006., no to ne znači kako će se naći u vlasti. Naime očekuje se kako će predstojeća nizozemska vlast biti koalicijska, a većina stranaka izjasnila se kako neće ući u koaliciju s Wildersovom Strankom za slobodu.

Najnoviji rezultati pokazuju kako je Wilders pao na drugo mjesto i sada ima manju podršku građana od aktualnog premijera Ruttea, iako se mjesecima nalazio na vodećoj poziciji, unatoč svojim ekstremističkim stavovima poput zatvaranja džamija, zabrane Kurana te zatvaranja granica i konačno, izlaska Nizozemske iz Europske unije.

Rutte je pak u pokušaju da privuče dio dosadašnjih Wildersovih birača poručio Nizozemcima koji imaju migrantsko porijeklo da se ponašaju kao Nizozemci i prilagode nizozemskim tradicionalnim vrijednostima ili da u protivnom napuste Nizozemsku.

Pored imigranata, tijekom predizborne kampanje najveće debate vodile su se oko mirovina, uvjeta rada i zdravstvene zaštite.

Prema nizozemskom izbornom zakonu, za pobjedu na izborima potrebno je osvojiti 76 zastupničkih mjesta u parlamentu smještenom u Haagu. Zbog prilično složenog proporcionalnog izbornog sustava, čak se i male stranke mogu izboriti za određeni broj zastupničkih mjesta u Tweede Kameru, kako se naziva zastupnički dom nizozemskog parlamenta, i tako dobiti važnu ulogu u sastavljanju nove vlade.           

Nizozemski politički analitičari ističu kako je za sastav nove nizozemske vlade u prosjeku potrebno tri mjeseca, a procjenjuje se kako će sadašnji premijer Rutte uspjeti formirati koalicijsku vladu s Demokršćanskom strankom (CDA) te progresivnom strankom Demokrati 66 koju vodi novinar Hans van Mierlo. Pored toga, procjenjuje se kako bi u formiranju nove vlade značajnu ulogu mogle imati i male stranke poput Zelene ljevice.

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni 21. ožujka, a s obzirom na gotovo izjednačenu popularnost Ruttea i Wildersa, pregovori oko formiranja vlade mogli bi potrajati nekoliko mjeseci.