JOHN MAJOR

'Izlazak Britanije iz EU-a bila bi 'strašno loša' odluka'

29.11.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Izlazak Britanije iz EU-a bila bi 'strašno loša' odluka koja bi šestu svjetsku ekonomsku silu stajala milijarde funta i ostavila je u izolaciji, rekao je u petak bivši britanski premijer John Major.

Aktualni premijer David Cameron obećao je da će pokušati ponovno pregovarati o uvjetima članstva njegove zemlje u EU-u prije održavanja referenduma o izlasku iz EU-a, ukoliko bude ponovno izabran 2015. što bi moglo dovesti do istupanja Britanije iz ovoga kluba u koji se učlanila 1973.

Major, premijer u razdoblju od 1990. do 1997., podupire pokušaje ponovnog pregovaranja o vezama Velike Britanije i EU-a, no tvrdi da vlada mora biti realna u očekivanjima onoga što će postići. U govoru održanom poslovnim liderima na Institute of Directors, Major je rekao kako smatra da bi Britanci mogli platiti visoku cijenu ako se iščlane iz EU-a.

'U svijetu u kojemu danas živi sedam milijarda ljudi, naš će se otok još više udaljiti od naših najbližih i najvećih trgovinskih partnera u trenutku kada se oni zbližavaju. To uistinu nema nikakvog smisla. EU bi bila manja, a Velika Britanija izolirana. Nisam eurofil s pogledom uperenim u zvijezde, no to bi bila situacija u kojoj svi gube: uistinu strašno loš ishod za sve', prenio je Daily Telegraph.

Nesuglasice oko pitanja članstva u EU-u potresaju Konzervativnu stranku već nekoliko desetljeća i odigrale su značajnu ulogu u propasti oboje Cameronovih prethodnika, Majora i Margaret Thatcher.

U govoru poslovnim liderima Major je kazao kako smatra i da bi, ukoliko Britanci napuste EU, mogli ostati bez stranih investicija, poslova i prestiža. Izvan EU-a morali bi 'plaćati' za pristup jedinstvenom ekonomskom tržištu te bi trebali primjenjivati regulativu EU-a, bez mogućnosti utjecaja na nju.