JURČIĆ IZ ZAGREB PRIDEA

'Izjave Željke Markić su zastrašujuće, protuustavne i nedemokratske'

02.06.2015 u 12:54

Bionic
Reading

Nakon što je liderica inicijative U ime obitelji Željka Markić u intervjuu na televiziji N1 zatražila da se povuče Zakon o životnom partnerstvu, koji je istospolnim parovima osigurao dio ljudskih i građanskih prava, u izjavi za crol.hr Marko Jurčić iz Zagreb Pridea ističe kako je najnoviji zahtjev Željke Markić 'zastrašujući i potpuno protuustavan i protudemokratski'

Marko Jurčić kaže kako Zagreb Pride sada traži da u idućem mandatu Hrvatski sabor, na prijedlog nove Vlade, raspravi i odluči o priznanju bračne jednakosti, kao i da otvori životno partnerstvo za osobe različitoga spola.

'Što se tiče komentara Željke Markić, jasno je da se radi o programu njezine političke stranke za parlamentarne izbore koji za svrhu ima nastavak politike podjele i diskriminacije hrvatskih građana na koje ćemo spremno odgovoriti. Zato je važno doći na ovogodišnju Povorku ponosa čija će glavna poruka biti beskompromisna borba za ljudska prava, jednakost i pravdu nasuprot svakom fašizmu', naglasio je Jurčić.

U izjavi za crol.hr Jurčić podsjeća kako je nedvojbeno da je Ustavni sud još pred homofobni referendum rekao kako su istospolne zajednice obiteljski život koje trebaju imati jednaku pravnu zaštitu kao i bračne i izvanbračne zajednice te da je upravo zato najnovija inicijativa Željke Markić protuustavna i protudemokratska.

Jurčić smatra kako se Zakon o životnom partnerstvu ne može povući, jer 'to bi uvelo pravnu nesigurnost i ukinulo građanske statuse stotina ljudi i njihove djece'.