eu sredstva

Izgradnja ceste Pučišća - uvala Luka stajat će 60,7 milijuna kuna

13.11.2020 u 21:05

Bionic
Reading

Izgradnja 4,8 kilometra ceste Pučišća-uvala Luka na Braču stajat će oko 60,7 milijuna kuna, a sufinancirat će se bespovratnim sredstvima EU fondova i to je prvi dio projekta obnove i izgradnje ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin, priopćila je Županijska uprava cesta u Splitu.

U Splitu je u petak održana početna konferencija u sklopu EU projekta izgradnje ceste Pučišća - Povlja, dionice Pučišća - uvala Luka. Nositelj ovog infrastrukturnog projekta je Županijska uprava za ceste (ŽUC) na području Splitsko-dalmatinske županije, a projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 60,7 milijuna kuna, iznos bespovratnih EU sredstava oko 51,6 milijuna kuna, a ostatak je financiran državnim sredstvima.

Radovi na projektu započeli su prije mjesec dana, a očekivani rok trajanja je 18 mjeseci, navodi se u priopćenju ŽUC-a Split. Kako je objašnjeno, izgradnja dionice Pučišća - uvala Luka predstavlja prvu fazu projekta rekonstrukcije i izgradnje ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin, kojim se nastoji povećati ukupna kvaliteta prometne povezanosti svih mjesta na otoku Braču.

Prva faza projekta uključuje izgradnju prve dionice prometnice Pučišća - Povlja (do uvale Luka) duljine 4.8 km, a druge dvije faze koje čine cjelokupan projekt, uključuju izgradnju druge dionice prometnice Pučišća - Povlja duljine 10.4 km te rekonstrukciju postojećih prometnica Supetar - Pučišća i Povlja – Selca ukupne duljine 31.6 km.

Ravnatelj ŽUC-a Split Petar Škorić je istaknuo da će se realizacijom ovog projekta prometna udaljenost Pučišća i Povlja smanjiti za 12,5 km, a što će izravno utjecati na bolju prometnu povezanost općina i svih naselja koja se nalaze na istočnom području otoka Brača, zajedno s otočnim središtem – Supetrom, ali i s regionalnim centrom - Splitom.

Izgradnjom ove prometnice otvorit će se nove razvojne perspektive, smanjit će se vrijeme putovanja i poboljšati kvaliteta života na lokalnoj razini - istaknuo je Škorić.

Župan Blaženko Boban ocijenio je da će izgradnjom te prometnice i planiranim proširenjem Zračne luke Brač, koja je također smještena na području Općine Pučišća, znatno porasti kvaliteta života na Braču.

"Otvorit će se dodatne turističke, ali i gospodarske perspektive što se ogleda u razvoju novih kamenoloma i izgradnji teretne luke u uvali Veselje te kroz izgradnju zone turističko – ugostiteljskog karaktera u perspektivnoj Uvali Luke," poručio je Boban.

Po završetku konferencije organiziran je odlazak na Brač gdje su predstavnici ŽUC-a i Splitsko-dalmatinske županije u pratnji izvođača obišli već započete zemljane radove na trasi buduće prometnice.