SPOMEN NA KORNATSKU TRAGEDIJU

Izgrađeno svih 12 križeva za vatrogasce

22.05.2010 u 21:03

Bionic
Reading

Preko 400 profesionalnih vatrogasaca i pripadnika DVD-ova sa šibenskog, zadarskog i sisačkog područja te predstavnika lokalne vlasti i građana, uz pomoć majstora iz udruge 'Suhozid' sa Paga, dovršilo je gradnju spomen parka vatrogascima poginulima u Kornatskoj tragediji

Posljednji, dvanaesti, kameni križ posvećen je Anti Juričevu Mikulinu iz DVD-a Vodice, a uz križ u tehnici suhozida izgrađena je u subotu i kapelica Sv. Florijana. Spomen park izgrađen je po idejnom projektu arhitekta Nikole Bašića koji je odredio da se sedam križeva podigne na mjestima pogibije vatrogasaca, a u pravilnoj formaciji još pet križeva za one koji su umrli u bolnicama.

Radovi su trajali dva mjeseca i u njima su sudjelovale stotine dobrovoljaca iz svih krajeva Hrvatske od vatrogasaca, pripadnika ostalih interventnih službi, članova brojnih udruga, lokalnih političara i građana.

'Nikada ne bi sudjelovao u ovom da je ijedna obitelj bila rezolutna u odbijanju ovakvog spomenika. Usprkos činjenici da je moj rad izabrala struka, iznimno mi je drago da su obitelji prihvatile ovaj spomenik' kazao je za Novi list Bašić.

Na svakom križu, naglasio je, bit će postavljena i ploča sa imenom poginulog vatrogasca, nazivom postrojbe kojoj je pripadao te stihom ili porukom koju će odabrati obitelj.